UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГУД-БАЙ, ДЖЕКСОН—ВЕНІК?

У січні 2003 року США розглянуть можливість скасування дії поправки Джексона—Веніка щодо України, повідомив помічник заступника держсекретаря США Стівен Пайфер...

У січні 2003 року США розглянуть можливість скасування дії поправки Джексона—Веніка щодо України, повідомив помічник заступника держсекретаря США Стівен Пайфер.

«Це буде розглянуто, але я не можу визначити результати», — сказав С.Пайфер у п’ятницю на прес-конференції в Києві.

За його словами, для скасування поправки Джексона—Веніка необхідно прийняти поправку до американського законодавства. «Це питання, очевидно, розглядатимуть у січні», — повідомив помічник заступника держсекретаря США.

«На думку виконавчої влади США, Україна має бути виключена з цього списку, оскільки поправка стосувалася країн, що обмежують еміграцію», — сказав С.Пайфер.

Поправку Джексона—Веніка було запроваджено 1974 року, в епоху «холодної війни». Поправка забороняє надання офіційних кредитів і кредитних гарантій країнам, які обмежують еміграцію своїх громадян. Поправка також передбачає, що товари, імпортовані США з країн із неринковою економікою, потрапляють під дію дискримінаційних тарифів і податків, якщо ці країни позбавляють своїх громадян прав або можливостей емігрувати, стягують більший, ніж номінальний, податок на еміграцію, візи та інші документи, необхідні для еміграції.