UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Газпром» втягує Україну в міжнародний скандал?

Заява «Газпрому» про заборгованість України за газ у сумі 1 мільярд 300 мільйонів доларів могла бут...

Заява «Газпрому» про заборгованість України за газ у сумі 1 мільярд 300 мільйонів доларів могла бути продуманим приводом для міжнародного скандалу, за допомогою якого російській стороні буде легко отримати контроль над українською газотранспортною системою.

Така заява, припускають експерти галузі, могла мати на меті підірвати авторитет України, представити її як державу, що не повертає борги, краде газ і має занедбану ГТС, яка потребує нового власника. У цьому випадку заява «Газпрому» вписується у логіку процедури відчуження держмайна (ГТС України) за борги.

Водночас заява «Газпрому» може бути й своєрідною загрозою Європейському союзу, куди газ транспортується через територію України, у відповідь на намір Єврокомісії перешкодити купівлі російськими компаніями мереж енергозбереження в Євросоюзі.

Ще однією можливою причиною появи сумнозвісної заяви, озвученої російською стороною через два дні після виборів до українського парламенту, експерти вважають небажання Росії змінювати схему роботи з Україною через компанію «РосУкрЕнерго», підтримувану нинішнім урядом. Будучи співвласником РУЕ, а також «УкрГазЕнерго», яке контролює майже всю промисловість через газопостачання, «Газпром» фактично має контроль над внутрішньоукраїнським ринком газу і не бажає його втрачати.

Крім того, за допомогою міжнародного скандалу, викликаного заявою про українську заборгованість, топ-менеджменту «Газпрому» може бути легко підкоригувати схему роботи «РосУкрЕнерго» з вигодою для себе.

Детальніше читайте у статті Алли Єрьоменко «…а невістка винна» у свіжому номері «ДТ».