UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт: Росія боїться втратити український атомний ринок

Негативна реакція російських політиків та експертів на підписання контракту між НАЕК «Енергоато...

Негативна реакція російських політиків та експертів на підписання контракту між НАЕК «Енергоатом» і американською компанією Westinghouse на постачання партії ядерного палива для Південно-української АЕС викликана небажанням Росії втрачати величезний атомний ринок України і мати на ньому конкурента, впевнена експерт Центру Разумкова Ольга Кошарна.

«Реакція РФ на підписання контракту НАЕК–Westinghouse, за великим рахунком, схожа на її реакцію на наш ПДЧ, — відзначила експерт. — Ми ще не вступаємо до НАТО, а тільки готуємося, і не відомо, чи вступимо, а вже наш північний сусід по континенту погрожує націлити на нас ракети з ядерними боєголовками».

«Ми ще не перейшли до комерційного використання американського палива на наших АЕС, а тільки проводимо дослідження, за підсумками яких Держатомрегулювання України надасть чи не надасть дозвіл на його використання, а нас вже лякають усіма мислимими й немислимими катастрофами на наших ядерних енергоблоках», — додала вона.

За словами експерта, це відбувається тому, що Росія не хоче втрачати український атомний ринок і мати на ньому конкурента.

Ольга Кошарна нагадала, що Україна є найбільшим споживачем російського палива, приносячи майже половину річної валютної виручки компанії «ТВЕЛ» — монопольного постачальника ядерного палива на всі 15 енергоблоків українських АЕС.

Докладніше читайте у статті Ольги Кошарної «Хвиля і ціна, «виколупані з носа» у свіжому номері «ДТ».