UA / RU
Підтримати ZN.ua

Cергій Тігіпко: Шлях до успіху

Сергій Леонідович Тігіпко народився 13.02.1960 р. у с. Драгонешти Лазовського району Молдавської РСР. Кандидат економічних наук...

Сергій Леонідович Тігіпко народився 13.02.1960 р. у с. Драгонешти Лазовського району Молдавської РСР. Кандидат економічних наук.

Одружений, батько чотирьох дітей.

1982 р. — закінчив Дніпропетровський металургійний інститут за фахом «інженер-металург»;

1982—1984 рр. — служба в Радянській армії в танкових військах;

1984 р. — заступник директора з навчально-виховної роботи Дніпропетровського механіко-металургійного технікуму;

1986 р. — завідуючий відділом пропаганди та агітації Дніпропетровського обкому комсомолу;

1989 р. — перший секретар Дніпропетровського обкому ЛКСМУ;

1991 р. — заступник голови правління комерційного банку «Дніпро»;

1992 р. — голова правління ПриватБанку;

1994—1997 рр. — позаштатний консультант президента України з питань грошової політики;

1997 р. — віце-прем’єр-міністр України з питань економіки;

1997—2001 рр. — заступник голови Державної комісії з проведення в Україні адміністративної реформи, член Вищої економічної ради президента України;

1999 р. — міністр економіки України;

2000 р. — народний депутат України, член парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності;

2002 р. — голова Національного банку України;

2005 р. — голова правління інвестиційної-фінансової групи «ТАС»;

2007 р. — голова правління ВАТ «Сведбанк» (правонаступник АКБ «ТАС-Комерцбанк»);

2008 р. — радник прем’єр-міністра України на громадських засадах і співголова ради інвесторів при Кабінеті міністрів України;

27.10.2009 р. — кандидат у президенти України.

Передвиборна програма кандидата на пост президента України Сергія Леонідовича Тігіпка

Україна: проект розвитку

Я думаю про майбутнє України. Про країну, в якій зупинені зростання безробіття та падіння рівня життя людей. Про державу, де нема боротьби за повноваження між гілками влади, що веде до паралічу державної системи. Про економіку, що звільнилася від пут непомірних податків, бюрократії та корупції. Про майбутнє великої країни, де живуть хороші та успішні люди. Що нам заважає? Безвідповідальність державної влади, брак професіоналізму та політичної волі.

Я йду в президенти України, щоб повернути втрачену довіру народу до влади. Ми маємо залишити своїм дітям і онукам багату країну. Я вважаю, що головною об’єднавчою метою українського народу має стати соціально-економічний розвиток. Коли забезпечений громадянин пишатиметься життям і роботою у своїй країні. Я вірю, що Україна буде сильною!

Я вважаю, що до успіху Україну може привести новий довгостроковий курс країни, заснований на трьох важливих складових. Це:

1. Конкурентоспроможна економіка.

2. Сильна держава.

3. Розвинена демократія.

Реалізації цих трьох пунктів програми я хочу присвятити п’ять років свого президентського правління.

КОНКУРЕНТОCПРОМОЖНА ЕКОНОМІKА. Економіка над усе

Я за:

— невідкладне оздоровлення економіки країни;

— стабільну національну валюту без стрибків і потрясінь;

— відновлення банківської системи і поновлення кредитування;

— зниження рівня безробіття за рахунок реалізації державних інвестиційних проектів;

— захист і відновлення внутрішнього виробництва в країні;

— розвиток великотоварного сільського господарства;

— прозорі операції на земельному ринку країни;

— спрощення податкової системи;

— зниження податкового навантаження з метою детінізації економіки;

— розвиток інноваційного сектору економіки;

— глибоку реформу сфери ЖКГ, спрямовану на підвищення якості послуг;

— послідовну реформу системи охорони здоров’я.

Піднімемо економіку — піднімемо й країну

Необхідно вжити термінових заходів для оздоровлення економіки країни.

Завдання з подолання кризи і створення умов для економічного зростання я вважаю першочерговими пріоритетами влади.

Валюта і кредити

Одним із першочергових завдань я бачу пожвавлення банківської системи та кредитного ринку. Найефективнішим засобом стане створення Державного банку розвитку, який візьме на себе функцію розпорядника бюджетних і емісійних коштів. Я не допущу кримінальних валютних спекуляцій — гривня має всі підстави бути стабільною.

Інфраструктурні проекти

Я збираюся розпочати реалізацію великих державних інвестиційних проектів, які приведуть до різкого зниження рівня безробіття та пожвавлення промислового виробництва. Насамперед — це будівництво доріг і мостів. Україна не може ефективно розвиватися за нинішнього дефіциту транспортних магістралей. Потрібно з’єднати країну висококласними дорогами між обласними центрами.

Захистити вітчизняного виробника

Для захисту та відновлення внутрішнього виробництва я збираюся переглянути і розширити перелік товарів, які оподатковуються 13-відсотковим митом при ввезенні в країну. Це дозволить оживити виробництво та повернути людей на робочі місця.

Україна — житниця Європи

Я за створення великотоварного сільського господарства. Село має перетворитися на зону розвитку. Сільським жителям необхідні всі базові елементи сучасної інфраструктури — газ, світло, водопостачання, шляхи, телефон та Інтернет — на рівні, доступному жителям міст.

Повернути землю людям

Я доб’юся ухвалення пакета законів «Про ринок земель в Україні», «Про державний земельний кадастр», «Про державний Земельний банк» та ряд інших. Центральним елементом ринкової інфраструктури стане Земельний банк. Ця установа буде державним агентом і гарантом на ринку землі, через неї стануть проводитися всі операції з землею.

Дати свободу підприємцю

Я виступаю за зниження податкового навантаження. Спрощення податкової системи та зниження основних податків дасть змогу зробити перший крок до поліпшення інвестиційного клімату в країні та виведення бізнесу з тіні. Зниження податків не торкнеться підприємств, які продають за кордон сировину і напівфабрикати. Навпаки, я підтримуватиму виробників кінцевого продукту.

Розвивати інновації

Я збираюся створити умови та докласти максимум зусиль для підготовки інноваційного та технологічного прориву. Потрібні державні інвестиції в розвиток виробництва, яке базується на інноваційних технологіях. Це єдиний шанс зберегти конкурентоспроможність української економіки в посткризовому світі.

Я маю намір приділити особливу увагу розвитку нових галузей економіки, заснованих на біологічних, інформаційних і нанотехнологіях, а також енергозбережних технологіях.

ЖКГ для людей

Я створю спеціальний державний комітет, який визначатиме ціни для громадян на основні комунальні послуги. А в самій системі ЖКГ організую конкурентне середовище з організацій, зацікавлених у кожному конкретному користувачі комунальних послуг.

Здорова нація

Я за впровадження обов’язкового медичного страхування. За розвиток сімейної медицини і державної системи профілактики захворювань.

СИЛЬНА ДЕРЖАВА.
Інтереси України над усе

Я за:

— сильну президентську владу та дійовий механізм імпічменту, який запобігає узурпації влади;

— кардинальну реформу державного апарату;

— скорочення кількості регуляторних процедур;

— послідовну і наполегливу боротьбу з корупцією;

— підпорядкування зовнішньої політики держави національним економічним інтересам;

— багатовекторну міжнародну політику з метою пошуку партнерства;

— активну дипломатичну роль України у своєму регіоні;

— відновлення активних контактів із країнами Середньої Азії, а також Індією і Китаєм;

— рівноправні відносини з Євросоюзом;

— відновлення добросусідських відносин із Росією;

— побудову сильної контрактної армії.

Сильний президент — сильна країна

Я ініціюватиму ухвалення нової редакції Конституції України. У ній буде зафіксована роль президента та підконтрольного йому уряду як реального та безперечного центру державної та виконавчої влади.

Зупинити розкладання держави

Я маю намір здійснити глибокі зміни в системі державної служби, радикально підвищити її ефективність і ліквідувати грунт для корупції. Насамперед будуть скасовані політичні квоти на державні посади. Буде введено заборону на політичну діяльність чиновників.

Дерегуляція в дії

Мною буде реалізована регуляторна реформа, яка в багато разів зменшить кількість погоджень і дозволів для ведення економічної діяльності та строго окреслить повноваження чиновників.

Сувора боротьба з корупцією

Я розпочну комплексну цільову програму з боротьби з корупцією. Передбачається широке застосування адміністративних покарань, а також заборони на професію, позбавлення пільгових пенсій, виселення з державних квартир.

Домогтися поваги

Я вважаю своїм обов’язком підпорядкувати зовнішню політику економічним інтересам країни та захисту громадян України за кордоном.

Припинити шукати старшого брата

Я повернуся до багатовекторної міжнародної політики, розрахованої на встановлення взаємовигідних відносин з усіма країнами — партнерами України.

Відігравати свою роль у регіоні

Я збираюся активізувати українську участь у придністровському врегулюванні і відновити підтримку представників придністровської еліти, які орієнтуються на Україну.

Йдемо на Схід

Я маю намір відновити активні економічні контакти з Індією та Китаєм, повернути українські товари на середньоазіатські ринки.

Україна — Європа, але не Євросоюз

Щодо ЄС я проводитиму більш незалежну політику. Жорстко обстоюватиму інтереси українських громадян і компаній. Треба домагатися спрощення візового режиму, аж до його ліквідації. Розвивати найактивніший діалог із ЄС — в інтересах України і в рамках угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі.

Україна — Росія: перезавантаження

Я виступаю за перезавантаження відносин із Росією. Потрібно припинити безапеляційну антиросійську риторику. Домогтися у відповідь від Росії поважного ставлення до України як суверенної держави. Відновити найширші гуманітарні відносини та економічні зв’язки, зокрема у військово-промисловій галузі.

Нова воєнна доктрина

Я негайно розпочну розроблення нової воєнної доктрини, виходячи з загроз і реалій сучасного світу. Нам потрібна мобільна професійна армія, з ефективною системою підготовки солдатів і офіцерів резерву.

РОЗВИНЕНА ДЕМОКРАТІЯ. Людина над усе

Я за:

— відкриті партійні списки на виборах усіх рівнів;

— передачу більшої частини повноважень органам місцевого самоврядування;

— реально незалежне правосуддя;

— побудову в країні громадянського суспільства;

— рівноправну внутрішню політику, включаючи вирішення мовного питання;

— відновлення системи якісної освіти в країні;

— поліпшення умов для материнства і дитинства.

Подивитися в очі виборцеві

Я поверну персональну відповідальність депутатів перед виборцем. Верховна Рада та обласні ради формуватимуться на основі відкритих партійних списків.

Тисяча центрів ініціатив на місцях

Я зроблю так, що всі ключові рішення, пов’язані з наданням публічних послуг громадянам, — будівництво шкіл і лікарень, прокладання нових доріг або каналізації, — прийматимуться органами місцевого самоврядування.

Їм буде передана велика частина владних повноважень.

Незалежне правосуддя

Я маю намір перебудувати судову систему. Гарантувати реальну незалежність судів. Зробити правосуддя доступним для громадян.

Людина народжена вільною

Я виступаю за активний розвиток інститутів громадянського суспільства. Суспільства, яке неможливе без свободи слова, свободи віросповідання, права на зібрання та об’єднання, поваги до чужої думки. Я зроблю все для встановлення громадського контролю над діями влади через розвинені громадські інститути та незалежні ЗМІ.

Українці мають розуміти одне одного

Я поверну російській мові статус мови міжнаціонального спілкування. Вважаю, що питання про статус будь-якої регіональної мови мають самостійно вирішувати органи місцевого самоврядування.

Відновити рівень освіти

У сфері освіти я збираюся вдосконалити систему загального тестування, забезпечити рівні умови для здобуття вищої освіти. Та головне — підняти статус вчителя і викладача вищої школи. Оновлена система освіти забезпечить український інноваційний прорив.

Діти — наше майбутнє

Я радикально поліпшу умови для материнства та дитинства. Демографічна політика держави має бути підпорядкована інтересам конкретної сім’ї.

Українці стануть більше народжувати дітей.

УКРАЇНА БУДЕ СИЛЬНОЮ!

На посту президента країни я зроблю все, щоб Україна стала сильною, процвітаючою країною. Зміни торкнуться кожного українця. Люди стануть багатшими і будуть спокійно дивитися у своє майбутнє. Наші діти й онуки житимуть у новій Україні, де не буде корупції, злиднів й свавілля чиновників. У новій Україні буде ефективна економіка, справедлива судова система, професійна влада. Охоронятиме спокій простих людей сильна професійна армія. Я зроблю українську науку основою для справжнього інноваційного та технологічного прориву. Українські землі знову знайдуть свого хазяїна — українського трудівника. Але головне, чого я доб’юся, — об’єднання України. Наші протиріччя підуть у минуле. У нас надто багато справ, які ми зможемо зробити тільки спільно. Ми всі — українці. Незалежно від національності та віросповідання, незалежно від місця народження та політичних поглядів. Українець — це людина, яка любить Україну. У це я свято вірю. І перед всім українським народом клянуся: Україна буде сильною!