UA / RU
Підтримати ZN.ua

Александр Квасьнєвський обстоює переголосування по другому туру...

Президент Польщі Александр Квасьнєвський вважає, що найбільш прийнятним виходом із політичної кризи в Україні є переголосування по другому туру виборів президента...

Президент Польщі Александр Квасьнєвський вважає, що найбільш прийнятним виходом із політичної кризи в Україні є переголосування по другому туру виборів президента. «Не бачу гідних підстав, щоб усе розпочинати наново, не кажучи вже про чинник часу, який є тут ключовим», — заявив А.Квасьнєвський в інтерв’ю Першій програмі Польського радіо в п’ятницю.

Він відзначив необхідність провести переголосування під контролем міжнародних спостерігачів і з рівним доступом сторін до засобів масової інформації.

Крім того, президент Польщі не виключив, що після прийняття Верховним судом України рішення про результати президентських виборів він уже в суботу або понеділок знову приїде до Києва на чергові консультації.

Він висловив думку, що «чим довше тривають переговори представників влади й опозиції, тим більше зростає ризик виникнення на Україні конфлікту».

Відповідаючи на запитання про можливість провести переголосування другого туру 19 грудня, польський лідер не виключив цієї дати, однак наголосив, що вибори мають відбутися тоді, коли буде підготовлено всю інфраструктуру.

А.Квасьнєвський також висловив побоювання щодо можливих спалахів насильства в політичному протистоянні в Україні.

«Кожен новий день демонстрацій, нової напруженості ускладнює обстановку, її стає важче контролювати, — заявив він у п’ятницю в радіоінтерв’ю. — Можливий спонтанний або спровокований спалах. У цьому полягає головна небезпека».

За його словами, демонстранти фізично й морально втомилися і легше піддаються як на «більш екстремістські гасла», так і на провокації.