UA / RU
Підтримати ZN.ua

Або мандат, або прокуратура

Верховна Рада у четвер підтримала в першому читанні законопроекти, що стосуються забезпечення ви...

Верховна Рада у четвер підтримала в першому читанні законопроекти, що стосуються забезпечення виконання вимог про несумісність статусу народного депутата з іншими видами діяльності, а також про особливості звільнення з посад осіб, які поєднують повноваження народного депутата з іншими видами діяльності, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Законопроект «Про особливості звільнення з посад осіб, які поєднують повноваження народного депутата з іншими видами діяльності» пропонує, зокрема, визначити порядок звільнення з посад осіб, які поєднують повноваження народного депутата України з іншими видами діяльності. Другий законопроект передбачає, щоб особа, призначена або обрана на посаду, несумісну з депутатським мандатом, допускалася до виконання обов’язків на цій посаді не раніше як у день припинення у встановленому порядку повноважень народного депутата. При цьому виконання обов’язків, що випливають із посади, несумісної зі статусом народного депутата, до припинення у встановленому порядку повноважень депутата веде до відповідальності, передбаченої законом.

Прикметно, що парламент уперше відмовився розглядати питання про призначення і звільнення суддів доти, доки суди не почнуть вирішувати питання про депутатів-сумісників. Лідер групи «Демократична Україна» Ігор Шаров закликав главу Верховного суду України Василя Маляренка скликати на збори його членів, щоб розглянути питання про проведення позачергового з’їзду суддів.