UA / RU
Підтримати ZN.ua

АБО КОМПРОМІС, АБО БЕЗВИХІДЬ...

Заступник Голови Верховної Ради України Степан Гавриш вважає, що депутати повинні протягом першого тижня роботи 8-ї сесії дійти компромісного рішення для ухвалення закону про вибори в парламент...

Автор: Світлана Кабачинська

Заступник Голови Верховної Ради України Степан Гавриш вважає, що депутати повинні протягом першого тижня роботи 8-ї сесії дійти компромісного рішення для ухвалення закону про вибори в парламент.

Таку думку С.Гавриш висловив у п’ятницю на прес-конференції в Києві.

Він відзначив, що компромісним рішенням буде збереження нині діючої пропорції виборів за схемою 50% на 50% і скорочення термінів виборчої кампанії з шести до трьох місяців.

Віце-спікер також вважає, що в українському парламенті «немає ресурсів для подолання вето Президента» на цей закон.

За його словами, «ніхто не сумнівався в тому», що Президент України Леонід Кучма застосує право вето до закону про вибори народних депутатів, оскільки його «концепція не відповідає українським реаліям і суперечить Конституції».

Ухвалений парламентом 12 липня в новій редакції закон «Про вибори народних депутатів України» передбачав схему виборів 75% за партійними списками та 25% — у мажоритарних округах. Таким чином, передбачалося, що 335 депутатів обиратимуться за пропорційною системою в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі, а 115 — за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.