UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли спосіб омолодити імунну систему

Ізраїльським вченим в ході експерименту вдалося омолодити імунну систему мишей.

Тепер вчені, які працюють під керівництвом професора Дорона Меламеда, заявляють, що процес старіння піддається контролю. У найближчому майбутньому людство навчиться боротися з хворобами літніх людей.

Група вчених із хайфського «Техніона» (Ізраїльський технологічний інститут) довела, що видалення з організму старих B-лімфоцит, що грають важливу роль у забезпеченні гуморального імунітету, призводить до того, що організм починає виробляти нові клітини.

Імунна система з віком слабшає, що проявляється у значному збільшенні захворюваності серед літніх людей і на їхній реакції на проведену вакцинацію, говорять вчені.

Важливу роль в імунітеті відіграють клітини-В, які відповідають за вироблення антитіл і В-клітини пам'яті. Проте з віком здатність організму виробляти нові клітини зменшується, при цьому накопичуються «старі» клітини з обмеженими можливостями реакції на інфекцію.

В ході експерименту на дорослих мишах вчені «видалили» частину В-клітин, порушивши природний баланс в організмі. Щоб подолати створений дефіцит, кістковий мозок почав вироблення нових В-клітин зі швидкістю, властивою молодим організмам. У результаті цього процесу відбулося зміцнення імунітету, а також збільшилася швидкість реакції організму на інфекцію.

Відзначимо, що раніше російський вчений, професор Володимир Скулачов стверджував, що виявив антиоксидант, який уповільнює процес старіння.

За матеріалами ТСН