UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені винайшли препарат з підтримання життя без дихання

Успішне тестування препарату на тваринах дає підставу вважати, що і майбутні клінічні випробування на людях дадуть ефективний результат.

Препарат, який дозволить людині витримати без дихання від 15 до 30 хвилин, винайшли вчені з розташованого у місті Бостон (штат Массачусетс) Дитячого клінічного науково-дослідного центру. Про це повідомив журналістам провідний кардіолог центру Джон Хейр.

Введений як внутрішньовенна ін'єкція, препарат є концентратом мікроскопічних капсул з оболонкою з органічного жиру, які наповнені киснем. Кожна така капсула містить у три-чотири рази більше кисню, ніж може нести на собі червона кров'яна клітина еритроцит, що постачає організм цим газом.

За словами Хейра, "успішне тестування на тваринах дає підставу вважати, що і майбутні клінічні випробування на людях дадуть найефективніший результат". Медикам вперше вдалося вирахувати "збалансовану формулу чудо-препарату, яка забезпечує його повне сприйняття людиною", - додав учений.

Очікуване впровадження у серійне виробництво стане революційним етапом у розвитку охорони здоров'я. Медики зможуть зберегти життя мільйонам хворих, у яких порушено дихання або, з якихось причин, відмовили легені. Крім того, прогнозується можливість створення якісно нових апаратів для дихання під водою і в безповітряному просторі. !zn

Читайте також:

Українські медики винайшли унікальний спосіб оперування печінки

У Британії розроблена нова методика лікування раку підшлункової залози

Київський Центр серця отримає можливість рятувати більше пацієнтів

Вчені виростили частину серця зі стовбурових клітин