UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські медики винайшли унікальний спосіб оперування печінки

Українські вчені винайшли новий спосіб оперування печінки, завдяки якому можливе розсічення органу з мінімальною травмою оперованого.

В Інституті загальної та невідкладної хірургії Національної академії медичних наук України фахівці розробили принципово новий метод оперування печінки.

Метод отримав назву газострумна дирекція. За його допомогою можливе розсічення печінки з мінімальною травмою оперованого органу і практично повним безкровним втручанням.

В Академії відзначають, що використання газострумної дирекції дає відчутні переваги в оперативних втручаннях у хворих з новоутвореннями печінки і метастатичними ураженнями цього органу.

«В основі газострумної дирекції лежить удосконалений спосіб поділу біологічних тканин з мінімальною травматизацією клітин і крововтратою в зоні поверхні, що підлягає резекції. Використовується подача на поверхню органу стисненого газу, під тиском, що перевищує межу міцності тканини. Обрання газу в якості робочого середовища дозволяє виключити значну травму клітин в зоні розсічення, а також досягти покращення технологічності процесу, оскільки газ із зони впливу випаровується сам, без застосування додаткових заходів», - повідомляють у НАМНУ.

На сьогодні у світі не існує універсального апарату, який би відповідав всім вимогам щодо оперативного втручання у печінку.

«Кожен із них має свої переваги і недоліки, що дозволяє їх використовувати лише у певних клінічних ситуаціях. А висока вартість ($50 000 - 100 000) зумовлює нестачу інструментарію у більшості країн. Колективом авторів Інституту загальної та невідкладної хірургії НАМНУ розроблено апаратне забезпечення для виконання новітньої операції», - відзначили в НАМНУ. !zn

Читайте також:

В Україні розробили унікальне обладнання для лікування косоокості

У Британії розроблена нова методика лікування раку підшлункової залози

Київський Центр серця отримає можливість рятувати більше пацієнтів

Вчені виростили частину серця зі стовбурових клітин