UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські хірурги вперше провели операцію на серці без розтину грудної клітини (ВІДЕО)

У Києві провели надскладну операцію в області серця без надрізів і рубців. Спеціальний зонд з готовим протезом вводили через артерію на нозі.

Київські хірурги вперше провели складну операцію в області серця без розтину грудної клітини. В артерію на нозі пацієнта, у якого виявили розшарування в аорті, ввели спеціальний зонд з протезом стінки судини і за допомогою рентгена "провели" його до потрібного місця, повідомляє ТСН.

"Принцип такий, що він сам розправляється, розкривається після того, як ми звільняємо його, сам розкривається і повторює стінку судини", - розповів хірург Богдан Черпак.

Такі операції проходять без крововтрат і займають вдвічі менше часу. Пацієнтів вже на третій день виписують.

"Я думав, що, можливо, обстеження було, може, взагалі операції не було, а потім сказали. Я навіть не відразу повірив, що операцію зробили", - сказав виданню прооперований.

За словами академіка Геннадія Книшова, такі операції лікарі могли б проводити щодня, але існує проблема нестачі кваліфікованих фахівців, грошей і обладнання.

Поки необхідна апаратура є тільки у Києві. Проведена операція була зроблена безкоштовно. До кінця року лікарі зможуть провести лише дев'ять таких операцій. !zn


Читайте також:

Українські медики винайшли унікальний спосіб оперування печінки

В Україні розробили унікальне обладнання для лікування косоокості

Київський Центр серця отримає можливість рятувати більше пацієнтів

Вчені виростили частину серця зі стовбурових клітин