UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проведено перші у світі операції з пересадки людям тканин, вирощених зі стовбурових клітин

Японські і американські медики успішно провели операції з пересадки штучних багатофункціональних стовбурових клітин неембріонального походження.

Група японських і американських фахівців успішно провела перші в історії науки операції з пересадки пацієнтам тканин, вирощених зі штучних багатофункціональних стовбурових клітин неембріонального походження. При цьому використовувалися декілька модифікованих технологій японського професора Сін'я Яманака, який на цьому тижні отримав Нобелівську премію з медицини і фізіології.

Перша операція такого роду була проведена в лютому у клініці Прінстонського університету в США групою лікарів під керівництвом японського фахівця Хісасі Морігуті. У їхнього 34-річного пацієнта після проведеної раніше пересадки печінки практично повністю відмовило серце. Для відновлення його функцій хворому були пересаджені тканини серцевого м'яза. Вони були вирощені з індукованих стовбурових клітин, отриманих з клітинної маси видаленої печінки хворого. Операція пройшла вдало, і пацієнт, вже виписався з госпіталю і повернувся до нормального життя.

Були прооперовані ще п'ять осіб, їхнє відновлення теж проходить нормально. Усім їм були також пересаджені тканини серцевого м'яза, вирощені з індукованих стовбурових клітин.

Хісасі Морігуті повідомив у зв'язку з цим, що тепер він вважає своїм головним завданням підвищення рівня безпеки та надійності таких операцій. Важливою проблемою, за його словами, залишається і надмірна дорожнеча подібного лікування. !zn

Читайте також:

Вчені виростили людську печінку зі стовбурових клітин

Зі стовбурових клітин вперше отримана тканину людського тіла

Вчені виростили частину серця зі стовбурових клітин