UA / RU
Підтримати ZN.ua

Науковці знову заявляють про шкоду мобільних телефонів

Група провідних учених назвала мобільні телефони можливою ​​«бомбою сповільненої дії» і попросила уряд застерегти громадян, повідомляє Daily Mail.

За їхніми словами, результати більше 200 досліджень вказують на зв'язок між використанням мобільних телефонів і пухлинами мозку, а також іншими серйозними захворюваннями, пише журналістка Тамара Коен.

На думку науковців, британський уряд применшує потенційну шкоду мобільників для здоров'я, особливо у дітей, оскільки їх тонкі кістки черепа більш вразливі перед випромінюванням.

«Вчені визнають, що зв'язок між мобільними телефонами і захворюваннями не доведено, але закликають залучити школи, салони мобільного зв'язку та медичні установи до кампанії щодо помірності у користуванні мобільниками», - йдеться у статті.

Критики заперечують, що висновки нацковців не є остаточними, а подібна кампанія спричинить паніку.

Як би там не було, деякі дослідники припускають, що у користувачів мобільних телефонів частіше виникає гліома (рідкісна пухлина головного мозку), знижена кількість сперматозоїдів, пошкоджуються клітини мозку. У дітей, чиї матері у період вагітності користувалися мобільниками, можливі проблеми з поведінкою. Але всі ці висновки на даний момент не доведені переконливо.

Професор Деніс Хеншоу з Брістольського університету, фахівець із впливу радіації на людину, радить розмістити на коробках із мобільниками застереження на кшталт «МОЗ попереджає...» на пачках цигарок.

Доповідь науковців «Небезпека мобільних телефонів для здоров'я: потрібно діяти, аби вберегти дітей» опубліковано благодійною організацією Mobilewise. Автори зазначили, що у Франції мобільні телефони заборонені у початкових школах, а в Канаді салони мобільного зв'язку поширюють брошури з техніки безпеки.

У травні ВООЗ визнала, що мобільні телефони можуть викликати рак, і порадила користуватися гарнітурами.

Однак, за даними значного дослідження за участю більше 350 тис. осіб, мобільні телефони не збільшують ризик захворювання на рак.