UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ просить відстрочити обмеження на продаж кетаміну на 150 днів

Кабінет міністрів України найближчим часом планує прийняти рішення про відстрочення введення норми про обмеження обігу кетаміну, який широко використовується у ветеринарній практиці.

Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Анищенко на прес-конференції у вівторок, 22 лютого.

"Ми вносимо пропозицію щодо відтермінування набуття чинності постанови на 150 днів. Іншим разом. Потрібно сім разів відміряти і один раз - відрізати. Бувають помилки, але це зроблено не навмисно. У всіх країнах обмежується оборот наркотиків для того, щоб попередити можливість їхнього використання не за призначенням", - сказав Анищенко.

У свою чергу, директор Департаменту регуляторної політики і обігу лікарських засобів у системі охорони здоров'я МОЗ України Валерій Стеців наголосив, що ініціатором обмеження застосування кетаміну виступив Державний комітет України з питань контролю за наркотиками, а не Міністерство охорони здоров'я. "Ми погодили відповідний проект постанови із зауваженням врахувати перехідний період", - повідомив він.

За його словами, на останній нараді у Кабінеті міністрів було розглянуто кілька пропозицій щодо відтермінування введення норми про обмеження кетаміну. "За результатами наради підготовлено проект постанови, в якому передбачається перенесення набуття чинності постанови на період, запропонований суб'єктами підприємницької діяльності: для юридичних осіб - на шість місяців, для фізичних осіб - три місяці. Ми вважаємо, що потрібен однаковий перехідний період, і запропонували відстрочити на 150 днів. Остаточне рішення буде приймати Кабінет міністрів", - пояснив Стеців.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України своєю постановою від 5 січня 2011 включив кетамін до переліку психотропних речовин, обіг яких обмежується.
З моменту публікації постанови, щоб застосовувати у лікувальній практиці препарати з вмістом кетаміну, лікарям необхідно одержати додаткову ліцензію на діяльність, пов'язану з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Одночасно уряд вніс зміни до порядку використання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

24 січня Асоціація спеціалістів ветеринарної медицини України звернулася з листом до Президента України Віктора Януковича з проханням дозволити застосування кетаміну у ветеринарній практиці.

17 лютого перший заступник голови Держветслужби Володимир Горжеєв заявив, що Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України також пропонують уряду відстрочити норму про обмеження застосування кетаміну. "Відстрочка потрібна для того, щоб сьогодні правоохоронні органи не ставили питання ветеринарам. Відстрочка потрібна для того, щоб обговорити і потім прийняти правильне, зважене рішення, щоб реально вирішити це питання, щоб не страждали ані люди, ані тварини", - сказав Горжеєв. За його словами, урядова постанова на підготовчому етапі не узгоджувалася з Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України.

Раніше повідомлялося про плани відкласти термін вступу в силу постанови уряду на 3 місяці для юросіб і на 6 місяців для приватних підприємців.

За матеріалами УНІАН