UA / RU
Підтримати ZN.ua

19 тис. хворих на розсіяний склероз до цього часу лишаються без ліків

Міністерство охорони здоров'я не здійснило тендер на закупівлю ліків від розсіяного склерозу на поточний рік, не зважаючи на те, що заявки на ліки з регіонів надходили цього року п'ять разів. Про це у своїй статті «Чому хворі на розсіяний склероз не можуть отримати свої ліки?» у свіжому номері «Дзеркала тижня.Украіна» пише автор Олеся Мізіна.

Про це у своїй статті в "Дзеркалі тижня. Україна" пише автор Олеся Мізіна.

«Уже серпень, а тендер на закупівлю ліків від розсіяного склерозу на поточний рік усе ще не проведено. Більше того, ситуація складається досить дивна. Згідно з процедурою, спочатку Міністерство охорони здоров'я має зібрати заявки від фахівців у регіонах - із зазначенням переліку та кількості необхідних ліків. Такий збір заявок здійснювали, причому вже більше п'яти разів! Фахівці губляться в здогадах: чому заявки збирають знову й знову?», - пише вона.

Всеукраїнська асоціація інвалідів розсіяного склерозу в зверненні до першого заступника міністра охорони здоров'я від 15 серпня вимагає здійсніти тендер:

«До цього часу немає поставок ліків. Ми розуміємо, що за такий тривалий термін всі необхідні дані про препарати та їх кількості з обласних управлінь охорони здоров'я давно зібрано, узагальнено, але тендер на їх закупівлі не оголошують. Переривання лікування розсіяного склерозу загрожує прогресуванням захворювання, а в подальшому може призвести до прискорення інвалідизації».

В Україні офіційно зареєстровано понад 19,5 тис. хворих на розсіяний склероз.

Детальніше про це читайте у статті Олесі Мізін «Чому хворі на розсіяний склероз не можуть отримати свої ліки?» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».