UA / RU
Підтримати ZN.ua

ШОП-ТУРИЗМ ПО-АМЕРИКАНСЬКИ

За оцінками Європейської комісії з пересувань, нинішнього року Європу відвідає 12,4 мільйона американців, що на шість відсотків більше, ніж торік...



За оцінками Європейської комісії з пересувань, нинішнього року Європу відвідає 12,4 мільйона американців, що на шість відсотків більше, ніж торік. Правда, такі туристичні «мекки», як Париж і Рим, нині відчувають ще більший наплив туристів. Зокрема у Римі їх уже побувало на 24 відсотки більше, ніж за аналогічний період торік. Частину «додаткових» гостей привабили в це місто торжества, присвячені 2000-му ювілею з дня Різдва Христового. Але набагато більша кількість американців злетілася в Рим через винятково вигідну різницю в цінах, обумовлену продовженням падіння євро.

Звісно, перетинати Атлантику, щоб випити філіжанку капучіно за 2,18 долара в Римі замість 3,25 у Нью-Йорку, навряд чи було б економічно виправдано. Не виправдав би витрат на переліт і обід у ресторані з французькою кухнею за 190 доларів у Парижі замість 250 у Нью-Йорку. Хоча різниця в ціні за номер у п’ятизіркових готелях Рима та Нью-Йорка вже дає набагато істотнішу економію — 344 долари проти 590. Ще більше ця різниця помітна при купівлі коштовностей. Наприклад, чоловічий золотий годинник від Bulgary в Італії можна купити за 4200 доларів, а в Америці — за всі 5600.

Та все ж це дрібниці, порівняно з різницею цін на нерухомість. Апартаменти загальною площею 225 метрів, із трьома спальнями й трьома ванними, у престижних районах Парижа та Нью-Йорка коштують відповідно 2,96 млн. доларів, або 13,15 тис. за квадратний метр, і 3,39 млн. доларів, або 14,48 тис. за квадратний метр. Тому не дивно, що службовці п’ятизіркових готелів, які ще донедавна звикли мати справу в основному з арабськими шейхами, зараз терміново вивчають манери американських туристів. Адже до кінця року 90 відсотків усіх заявок на номери надійшло саме зі США.

Євген СТАШЕВСЬКИЙ за матеріалами International Herald Tribune