UA / RU
Підтримати ZN.ua

«НОВА КАРТА СВіТУ» ЗА ДЖЕФРі САКСОМ

Сьогодні світ розділений не ідеологічно, а технологічно. На думку Джефрі Сакса, оприлюднену в червневому номері The Economist, це вимагає зовсім нового підходу до питання розвитку...

Сьогодні світ розділений не ідеологічно, а технологічно. На думку Джефрі Сакса, оприлюднену в червневому номері The Economist, це вимагає зовсім нового підходу до питання розвитку.

Закінчення «холодної війни» поклало край і розмежуванню ідеологій. Практично всі нації проголосили про свою орієнтацію на глобальний ринок. Проте на зміну ідеологічним розбіжностям прийшло більш глибоке розмежування, цього разу на грунті технології. Менша частина планети, на якій проживає приблизно 15% її населення, практично забезпечує решту світу технологічними інноваціями. Друга частина, яка включає приблизно половину населення планети, здатна впроваджувати ці технології у свою систему виробництва та споживання. І остання частина, яка складається приблизно з третини жителів планети, є технологічно відірваною — вона і сама не створює інновації, і закордонні технології не впроваджує.