UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лідери світової економіки сперечаються щодо обмінних курсів

Під час нового раунду дипломатичних переговорів стосовно курсу долара президент США Джордж Буш ч...

Під час нового раунду дипломатичних переговорів стосовно курсу долара президент США Джордж Буш черговий раз «присягнув на вірність» політиці сильного долара, але водночас наполіг на необхідності скоригувати курс китайського юаня — кроку, що неминуче призведе до подальшого ослаблення долара, пише газета Wall Street Journal.

На саміті форуму Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, що проходив у Сантьяго на минулих вихідних, лідери головних країн регіону заявляли про необхідність запобігти зниженню курсу долара. Такий захід дасть змогу скоротити дефіцит бюджету й послабити залежність США від зовнішніх позик.

Все це виглядає як частина своєрідного дипломатичного ритуалу, зазначає видання. Незважаючи на те, що США ніколи в цьому відкрито не зізнаються, адміністрація продовжує мовчки підтримувати зниження курсу долара, яке збільшує прибутки американських експортерів на закордонних ринках і дозволяє принаймні частково скоротити колосальний торговий дефіцит США.

Утім, ані США, ані їхні торгові партнери не хочуть обвалу курсу долара, що може налякати ринки та підірвати економіку по всьому світі. Отже, необхідно, щоб зниження курсу долара не вийшло з-під контролю — ні в економічному, ні в політичному плані.

Європа скаржиться на те, що їй доводиться брати на себе основний тягар наслідків слабкого долара. Високий курс євро до долара робить продукцію європейських експортерів дорожчою і менш конкурентоспроможною на закордонних ринках.

Міністр економіки Німеччини Вольфганг Клемент минулого тижня звернувся до Європейського центрального банку та представників державних органів влади США й країн Азії з проханням ужити заходів проти стрімкого зниження курсу американської національної валюти, назвавши при цьому знецінювання валюти США ризиком для економічного зростання, повідомило агентство Bloomberg.

Зниження курсу долара «заслуговує на нашу пильну увагу, особливо з боку осіб, відповідальних за грошову політику держав, — сказав В.Клемент журналістам. — Це є основним завданням усіх великих економік».