UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісар: Підготовка до вступу в ЄС приносить користь Україні

«Час підготовки до вступу в ЄС — золотий час для будь-якої країни», — заявила єврокомісар з питань бюджету Далія Грібаускайте в інтерв’ю «ДТ»...

«Час підготовки до вступу в ЄС — золотий час для будь-якої країни», — заявила єврокомісар з питань бюджету Далія Грібаускайте в інтерв’ю «ДТ». На її думку, сама підготовка до можливого вступу в Євросоюз змушує керівництво країни активніше реформувати економіку та суспільство.

Під час підготовки до вступу в ЄС, на думку єврокомісара, «країна під великим зовнішнім натиском просто змушена швидко й ефективно проводити реформи — ринкові та демократичні».

Коментуючи початок переговорів про створення зони вільної торгівлі Україна–ЄС, Далія Грібаускайте підкреслила: «Це дуже добрий політичний та економічний крок для вас, бо Україна не лише матиме вигоди від вільної торгівлі, а й нестиме певну відповідальність».

За її словами, створення зони вільної торгівлі змусить Україну перейти на більш цивілізовані й прозорі принципи ведення міжнародної торгівлі. «Тепер вона вже не зможе дискримінувати закордонних виробників, вона має поводитися як цивілізований член міжнародної торговельної системи, і це теж добре», — вважає Далія Грібаускайте.

Єврокомісар закликала українців не сприймати ЄС як застиглу бюрократичну структуру і нагадала, що приєднання кожної нової країни змінює об’єднану Європу.

«Коли Україна вступить до ЄС, то вона теж певною мірою визначатиме його обличчя. Це шанс. Хочете його використати — використовуйте. Хочете залишитися великою незалежною європейською країною, якою ви вже є, — залишайтеся», — заявила Далія Грібаускайте.

Докладніше читайте в інтерв’ю Олекси Підлуцкого з Далією Грібаускайте в свіжому номері «ДТ».