UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗАМІНА ПДВ ПОДАТКОМ НА ПРОДАЖІ ПРИСКОРИТЬ ІНФЛЯЦІЮ?

Міністерство фінансів України не підтримує заміну податку на додаткову вартість податком на продажі чи податком на оборот, оскільки це спричинить прискорення інфляційних процесів...

Міністерство фінансів України не підтримує заміну податку на додаткову вартість податком на продажі чи податком на оборот, оскільки це спричинить прискорення інфляційних процесів. Таку думку висловив директор департаменту податкової і митної політики Мінфіну Петро Андрєєв, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

За словами П.Андрєєва, Мінфін не бачить теоретичних недоліків ПДВ, а бачить лише проблеми з адмініструванням цього податку й контролем над його сплатою. Серед переваг ПДВ він назвав також абсолютну його нейтральність стосовно виробника, що стимулює зростання виробництва. Чиновник також повідомив: питання про ПДВ розглядатиметься на найближчому засіданні в Президента України Леоніда Кучми.

Як повідомлялося раніше, ряд експертів і парламентаріїв неодноразово пропонували замінити ПДВ податком на прибуток у зв’язку зі значними проблемами при адмініструванні цього податку.

За даними Мінфіну, за січень—квітень планові завдання із мобілізації ПДВ у держбюджет виконано на 103,3%, зокрема з надходжень від вироблених в Україні товарів — на 103,9%. При цьому платникам податків відшкодовано ПДВ на 2982,6 млн. грн. — на 138,8% більше, ніж за аналогічний період 2003 року.