UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні державний борг зріс на $1,1 млрд – Міністерство фінансів

Найбільший обсяг боргу зафіксовано в євро та доларах США

У другому кварталі 2024 року загальний обсяг державного та гарантованого державою боргу України збільшився у гривневому еквіваленті на 243,7 млрд грн. У доларовому еквіваленті – на $1,1 млрд. “В основному внаслідок збільшення довгострокового пільгового фінансування від міжнародних партнерів”, – уточнює напрямок зростання боргу Міністерство фінансів України.

Читайте також: У 2025 році боргове навантаження України перевищить 100% ВВП – ІЕД

Водночас вартість боргу скоротилася. “З початку 2024 року станом на 30 червня середньозважена вартість державного та гарантованого державою боргу України скоротилася на 10,3% – з 6,24 до 5,6 відсотка. У розрізі кредиторів левову частку державного та гарантованого боргу становлять пільгові позики, одержані від міжнародних фінансових організацій (МФО) та урядів іноземних держав – 54%, випущені цінні папери на внутрішньому ринку – 27%, випущені цінні папери на зовнішньому ринку – 16%, та позики, одержані від комерційних банків, інших фінансових установ – 3%”, – зазначено у повідомленні міністерства.

Структура державного і гарантованого боргу: ключовий обсяг у євро.

Валютна структура державного та гарантованого боргу складає: у євро – 35%, у доларах – 26%, у гривнях – 25%, в СПЗ – 10%. Обсяг боргових запозичень в інших валютах – фунтах стерлінгів, канадських доларах, японських єнах – 4%.

Як повідомлялося раніше, державний і гарантований державою борг станом на 1 квітня 2024 року досягнув 5,9 трлн грн, або 90,6% ВВП за минулий рік. Якщо порівнювати з довоєнним періодом, тобто з початком 2022 року, розмір боргу збільшився на 3,3 трлн грн. Валютний еквівалент державного боргу за цей же період зріс на 40 млрд дол.