UA / RU
Підтримати ZN.ua

В банківській системі є гроші, але економіка їх не бачить – Данилишин

Фінансування фіскального дефіциту залишається вкрай слабким, вказує експерт.

В банківській системі України зосереджено понад 2,2 трлн грн депозитів юридичних і фізичних осіб, а вільні ліквідні кошти банків становлять майже 1 трлн грн. Однак перерозподіл цих коштів на цілі підтримки економічного розвитку чи фінансування фіскального дефіциту залишається вкрай слабким, пише у своєму матеріалі для ZN.UA «Гроші для перемоги. Чи є альтернативи?» колишній голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин.

Експерт вказує, що станом на 1 грудня 2023 року видані банками кредити становили лише 1 трлн грн, що номінально на 1,2% нижче рівня початку року Якщо брати до уваги кредити для бізнесу, то мова йде про  751 млрд грн і мінус 2,8% відповідно.

І хоча впродовж останніх місяців спостерігалося деяке пожвавлення рівня кредитування: +40 млрд грн кредитного портфеля за липень-листопад, але приріст депозитів за цей же період був майже втричі більшим – 107 млрд грн.

«Загалом[blink title="мультиплікатор грошової маси" headinfo="відношення грошової маси М3 до сумарної величини грошової бази та депозитних сертифікатів"][/blink]перебуває на рівні нижче 2,0, що характеризує критично низький рівень фінансового посередництва в економіці. Для порівняння, за підсумками 2022 року грошовий мультиплікатор США становив 4,0, Польщі — 3,2, Грузії — 3,3», - зазначає Данилишин.

Він додає, що можна констатувати, що діяльність банків як фінансових посередників економіки не сприяє ефективному перерозподілу внутрішніх заощаджень на цілі інвестиційного розвитку країни.

Читайте також: "ПриватБанк" підтвердив проблеми з готівковим доларом

Зазначимо, що голова НБУ Андрій Пишний заявив про існування «плану Б» на випадок, якщо Захід не дасть Україні донорської підтримки у необхідних обсягах. При цьому в НБУ усе ж вірять, що допомога від міжнародних партнерів буде.