UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українському бізнесу в прифронтових областях європейські банки блокують рахунки і платежі – НБУ

Ця проблема пов'язана з відсутністю інформації про підконтрольність території Україні

У Нацбанку стурбовані масовим блокуванням платежів іноземними банками в прифронтових регіонах. Українські компанії повідомляють про блокування або відмову іноземних банків, насамперед європейських, від проведення платежів з Україною за зовнішньоекономічними контрактами. 

“Блокують операції за участю юридичних осіб, зареєстрованих на території Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей, незалежно від того, чи відповідний населений пункт перебуває під тимчасовою окупацією російської федерації чи під контролем України”, – повідомляє Національний банк України.

Читайте також: Російські компанії зіштовхуються з дедалі більшими проблемами в платежах через санкції — Bloomberg

За інформацією Національного банку, в основному це пояснюється тим, що іноземні фінансово-кредитні установи не мають точної інформації щодо статусу згаданих територій України в конкретних населених пунктах. “Національний банк України рекомендує українським банкам сприяти вирішенню проблем із розрахунками за зовнішньоекономічними контрактами клієнтів, зареєстрованих на території областей України, що частково окуповані російською федерацією… Необхідна додаткова комунікація українських банків щодо цього питання з іноземними банками”, – вказано у листі, який розсилає Нацбанк.

Іноземні банки, як правило, не вказують підставу блокування або відмови щодо виконання відповідних транзакцій і посилаються на вимоги і правила щодо діючої внутрішньої політики і процедур комплаєнсу. Водночас експерти Національного банку вважають, що блокування платежів пов'язане насамперед з санкційними обмеженнями, наприклад санкціями Євросоюзу щодо територій у Донецькій, Херсонській, Луганській та Запорізькій областях, які на цей час не є підконтрольними українському уряду. “Вважаємо, що такий де-ріскінг з боку іноземних банків щодо українських суб’єктів господарювання є необґрунтованим”, – вказано у листі НБУ. Також в листі Національний банк нагадав, що для уникнення перешкод під час проведення платежів розроблені та діють спеціальні ресурси щодо ефективних комплаєнс-перевірок іноземними банками.

Також Національний банк затвердив рекомендації банкам, які здійснюють відповідні зовнішньоекономічні операції. У цих рекомендаціях є вказівка на необхідність перед ініціюванням платежу здійснити попередню комунікацію з уповноваженим підрозділом відповідного банку-партнера доступними засобами електронного зв’язку щодо пояснення змісту операції та надання додаткової інформації за потреби.

Національний банк зазначив, що банки у місячний строк мають надати інформацію до Національного регулятора щодо вжитих заходів для деблокування та упередження блокування зовнішньоекономічних платежів у прифронтових регіонах.

Як повідомлялося раніше, Національний банк України прокоментував зміни, які відбулися в оновлених Правилах зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, зокрема у обслуговуванні карток і рахунків. Відповідні зміни відбулися, за коментарем регулятора, внаслідок ухвалення змін до закону “Про банки і банківську діяльність”. Порядок розкриття банківської таємниці про рахунки клієнтів не зазнав змін. Банки й надалі гарантують таємницю банківського рахунку, операцій за рахунком і відомостей про клієнта.