UA / RU
Підтримати ZN.ua

Торговці не бажають переходити на безготівку

З 400 тисяч торгово-сервісних підприємств, розташованих в обласних центрах України, лише 45 встановили у себе термінали, що приймають до оплати банківські картки...

З 400 тисяч торгово-сервісних підприємств, розташованих в обласних центрах України, лише 45 встановили у себе термінали, що приймають до оплати банківські картки. Не бажаючи переходити на безготівкову оплату товарів і послуг, підприємства насторожують податківців та втрачають клієнтів.

Ситуація, коли оборот у торгівельній точці за рік зростає на 80%, а по картках — тільки на 20%, або відмова підприємства приймати картки можуть свідчити про приховування доходів та ухилення від податків. Таким чином, невиконання постанови Кабміну про необхідність встановлення POS-терміналів може привернути пильну увагу фіскальних органів.

Великі торгівельні мережі, які вже встановили термінали, стверджують, що це посприяло скороченню часу обслуговування клієнтів і підвищило значення так званого середнього чека. За даними дослідження Visa International, середня сума при розрахунку карткою вдвічі перевищує суму, оплачену готівкою.

Крім того, в Україні стрімко зростає кількість власників не лише дебетних, але й кредитних карт. А клієнт із кредитною картою платоспроможний завжди, головне — дати йому можливість скористатися своїм платіжним інструментом. До того ж, деякі банки випускають кредитки, готівку з яких не можна зняти, тому продавець, що не встановив у себе POS-термінал, такого клієнта автоматично втрачає.

Докладніше читайте у статті Андрія Алексєєва «РOS-терминалізація, або Без карток у торгівлі не прожити».