UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суму компенсацій Фонду гарантування вкладів буде збільшено до 50 тис. грн.

Про це «ДТ» повідомив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов. За словами представника На...

Про це «ДТ» повідомив перший заступник голови НБУ Анатолій Ша­повалов. За словами представника Національного банку, адміністративна рада фонду на своєму засіданні прийняла таке рішення, оцінивши нинішні можливості структури. А відповідну постанову НБУ вже відправлено на реєстрацію в Мін’юст.

При цьому пан Шаповалов нагадав, що спочатку Національний банк мав намір розв’язати проблему більш комплексно:

— Ми підготували спеціальний проект законодавчих змін, серед яких, зокрема, були норми про щорічне перерахування до Фонду гарантування вкладів 20% перевищення доходів НБУ над витратами, а також про передачу фонду повноважень щодо ліквідації банків. На жаль, з причин, які не залежать від НБУ, прийняти цей законопроект у Верховній Раді не вдалося. На сьогодні у Фонді гарантування вкладів уже нагромаджено понад 1,2 млрд. гривень. Прорахувавши відразу кілька сценаріїв, зокрема й досить песимістичних, ми побачили, що можливості фонду вже дають змогу збільшити суму гарантованої державою компенсації за вкладами удвічі, тобто до 50 тис. грн.

За словами першого заступника голови НБУ, прийняття такого рішення не знижує актуальності якнайшвидшого затвердження парламентом відповідних законодавчих ініціатив. Проте цей крок дасть можливість уже зараз підвищити рівень довіри громадян до банківської системи загалом і залучити до неї додаткові ресурси.