UA / RU
Підтримати ZN.ua

Роздрібні кредити подорожчають?

Із 10 квітня Нацбанк змінив механізм оцінки банками своїх кредитних портфелів, підвищивши норми резервування під роздрібні кредити...

Із 10 квітня Нацбанк змінив механізм оцінки банками своїх кредитних портфелів, підвищивши норми резервування під роздрібні кредити.

Відповідна постанова НБУ (№83 від 19.03.07 р. про внесення змін до «Положення про порядок формування і використання резерву для відшкодування можливих втрат по кредитних операціях банків») набрала сили через десять днів після реєстрації в Мін’юсті (30 березня).

Цим документом регулятор увів нове поняття — портфель «однорідних споживчих кредитів», обсяг кожного з яких не має перевищувати 20 тис. грн. Банки зобов’язують почати формувати резерви під кредитні ризики під увесь портфель загалом, а не під кожен із мікрокредитів окремо, через 30 днів після набрання постановою чинності, тобто з 10 травня. А резерв для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями з урахуванням змін вони повинні сформувати до 1 жовтня нинішнього року.

Про намір підвищити норми резервування під роздрібні кредити виконавчий директор НБУ Олександр Кірєєв повідомив ще місяць тому. Тоді ж він роз’яснив основну суть нововведень: «Під портфель однорідних кредитів (споживчих) резерви формуватимуться в підвищених обсягах — десь у подвоєному розмірі від норм, що діють нині». За словами пана Кірєєва, така сама шкала формування резервів пропонується за валютними кредитами для позичальників, які не мають надходжень у інвалюті.

При цьому пан Кірєєв визнав, що такі заходи з боку НБУ збільшать витрати банків на формування резервів, однак припустив, що мають скоротитися витрати на проведення оцінки позичальників.

Своєю чергою, на думку ряду фінансистів, нововведення Нацбанку звузить кредитування, а також ускладнить процедуру одержання роздрібного кредиту. Дехто з них припускає, що ціни на такі кредити (у міру формування резервів у підвищених обсягах) можуть зрости на 2—4% річних.

Окремі спостерігачі навіть заявляють, що заходи НБУ можуть бути пов’язані не так з прагненням упорядкувати кредитування, як з наміром керівництва Нацбанку посилити тиск на комерційні банки.

Нагадаємо, раніше Нацбанк в особі Олександра Кірєєва вже звертався до комерційних банків із вимогою розкривати клієнтам реальну процентну ставку, не замовчуючи всіляких прихованих плат.