UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ЄС схвалила виплату 4,2 мільярда за програмою Ukraine Facility

Україна отримує транш після виконання реформ та внаслідок складного фінансового стану

Україна отримала схвалення від Ради ЄС щодо траншу у розмірі 4,2 мільярда євро в межах Ukraine Facility. Ці кошти, за повідомленням Ради Євросоюзу, мають спрямуватися на підтримку макрофінансової стабільності України та бюджетних видатків.

Читайте також: ЄС передає Україні перший транш на 1.5 млрд євро прибутків із заморожених російських активів

За повідомленням Ради ЄС, Україна виконала необхідні умови отримання коштів та дії з реформування, які передбачені на поточному етапі, для отримання коштів за програмою Ukraine Facility. “Ці реформи охоплюють галузі управління державними фінансами, державними підприємствами, бізнес-середовище, енергетику та розмінування”, – повідомляє Рада ЄС.

Важливість отримання траншу зумовлена також складною фінансовою ситуацією в Україні, зазначається в офіційному повідомленні.

На відповідне рішення відреагували в Міністерстві фінансів України. Там повідомили, що Україна вдячна Європейському Союзу за позитивну оцінку виконаної урядом роботи та розуміння потреб України. “ЄС є найбільшим донором зовнішнього фінансування з 24 лютого 2022 року. Міжнародна допомога відіграє вирішальну роль у забезпеченні бюджетної ліквідності та збереженні макрофінансової стабільності в умовах невизначеності. Уряд відданий співпраці з партнерами та ефективному і якнайшвидшому впровадженню заходів”, – вказано у коментарі міністра фінансів України Сергія Марченка.

Раніше Європейська комісія схвалила виділення Україні 4,2 млрд євро в рамках Ukraine Facility. Після ухвалення рішення Радою ЄС загальний обсяг фінансування України в рамках програми сягне 12 млрд євро.