UA / RU
Підтримати ZN.ua

Програму “Доступні кредити 5-7-9%” перевірять у Світовому банку та незалежні аудитори – МВФ

Незалежну перевірку замовляє Міністерство фінансів

Програма “Доступні кредити 5-7-9%” буде проаналізована експертами Світового банку. Таке інспектування відбудеться вже у 2024 році. Також програма буде мати і додаткове контролювання ефективності. Про механізми контролю програми зазначено у новому меморандумі МВФ.

Читайте також: "Доступні кредити 5-7-9": майже 10 млрд грн отримали агрогосподарства з початку року

Як зазначається в меморандумі, Міністерство фінансів України у співпраці з міжнародними партнерами має замовити та провести незалежну оцінку ефективності кредитного проекту. Завершення такої оцінки має відбутися не пізніше кінця 2024 року. Результатом цього аудиту має бути вдосконалення її операційного дизайну для ефективного обслуговування малого та середнього підприємництва, яке реально має суттєві перешкоди для отримання фінансування своєї діяльності. Ще однією метою згаданого незалежного аудиту мають бути пропозиції щодо майбутнього використання відповідної кредитної програми.

Ще однією новацією, яка може стосуватися програми 5-7-9, стане, на думку МВФ, перенесення відповідальності за обслуговування кредиту від держави до банків, які беруть участь у програмі. Відповідна зміна запланована на кінець вересня 2024 року.

Як повідомлялось раніше, з червня кредитний проєкт “5-7-9” може використовуватись банками для видачі позик на будівництво автономного енергетичного обладнання. Зокрема, відповідні кредити можна отримати для будівництва газотурбінних, газопоршневих та біогазових генераційних установок. Таке рішення схвалено урядом шляхом внесення змін до програми “Доступні кредити 5-7-9%”.