UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проект Податкового кодексу планують опублікувати на початку червня

На початку червня проект Податкового кодексу буде опублікований на сайті Міністерства фінансів, про це в інтерв'ю «Дзеркалу тижня» заявила замміністра фінансів Тетяна Єфименко.

На початку червня проект Податкового кодексу буде опублікований на сайті Міністерства фінансів, про це в інтерв'ю «Дзеркалу тижня» заявила замміністра фінансів Тетяна Єфименко.

«Поки ж маємо намір працювати з експертами Світового банку, українськими вченими, аудиторами, практиками, щоб цей проект був сприйнятий у суспільстві», — пояснила Єфименко.

«Нам потрібно протягом місяця його обговорити і прийняти перед парламентськими канікулами. Це допоможе побудувати розрахунки бюджету на 2011 рік на нових нормах»,
підкреслила вона.

При цьому перелік податків, на яких формуватиметься бюджет-2011, за словами Єфименко, не зміниться. «Кардинально змінювати систему оподаткування було б просто безглуздо», — підкреслила вона, додавши, що планується зменшити кількість місцевих податків.

«Що стосується запровадження нових податків. Ми кажемо, що строк запровадження того чи іншого податку залежатиме від того, як буде організовано податкове навантаження загалом. Якщо, приміром, запроваджувати податок на нерухомість з організацій, то це в жодному разі не має призводити до збільшення загального податкового навантаження», — пояснила вона.

Єфименко підкреслила, що один із головних критеріїв податкового регулювання на мікрорівні полягає в тому, щоб податкове навантаження не росло, щоб воно рівномірно розповсюджувалося на всіх, враховуючи об'єми тіньової економіки.

«Ми будемо застосовувати відому технологію: навіть задекларувавши певну норму в Податковому кодексі, ми можемо відстрочити її запровадження, щоб зміни відбувалися еволюційним шляхом», — запевнила вона.

Відповідаючи на питання «ДТ» про те, на якій стадії знаходиться проект Податкового кодексу, замміністра відзначила: «Сьогодні у нас є макет, робочий варіант стратегії. Технологічно кроки такі: рішенням уряду ми ухвалюємо стратегію, і суперечка точиться навколо стратегічних питань. Що вилучити, що запровадити».

Докладніше читайте в інтерв'ю Юрія Сколотяного і Наталії Яценко з Тетяною Єфименко: «Оподаткування — це не самоціль, а спосіб регулювання національної економіки» у свіжому номері «ДТ».