UA / RU
Підтримати ZN.ua

Плодіться та розмножуйтеся, або Все ДУЖЕ просто...

Як відомо, спрощена система недавно дещо ускладнилася.

Автор: Олександр Кірш

Як відомо, спрощена система недавно дещо ускладнилася. Особливо добре це видно на прикладі того, що очікує з 1 січня 2012 року бідолашних орендодавців:

- нещасним ПриПЄПам (приватним підприємцям на єдиному податку) «позамежну» оренду (понад 0,2 га/100 м2 житлових/300 м2 нежитлових) заборонено взагалі;

- а в межах цих ПриПЄПських граничних «норм», але при обороті понад 1 млн. грн. на рік (чи перевищенні кількістю найманців десяти осіб) ПриПЄП повинен бути не фіксованим, а тільки відсотковим;

- при цьому навіть до 1 млн. орендна послуга (як і решта послуг), що надається всім, крім ЮРЄПів (юридичних осіб на єдиному податку), ПриПЄПів і звичайних фізосіб (наприклад, стандартній юрособі), також спричиняє оподаткування у відсотках, тобто вже незалежно від обороту;

- те саме стосується посередницької оренди чужого майна (але не суборенди!) - і тоді незалежно від того, кому здається майно в оренду;

- у разі ж здавання в оренду платнику ПДВ - хоч загальному, хоч спрощеному, хоч фізособі, хоч юрособі, хоч ПриПЄПом на відсотку (який вписався у норми!), хоч ЮРЄПом - необхідно, якщо при цьому перевищено 12-місячні 300 тис. (за послугами, наданими платникам ПДВ!), бути платником ПДВ і орендодавцеві.

Ну а щоб бути орендодавцем-ПриПЄПом, і до того ж фіксованим (а коли «фікс», то і без ПДВ, хоч і понад 300 тис. за послугами платникам ПДВ!), треба здавати в оренду своє (або чуже в суборенду) у межах зазначених лімітів, вписавшись в 1 млн., причому не орендатору на загальній системі оподаткування.

Тож усе вийшло вкрай спрощено!..

Переходячи ж від прикладу до маневрів, слід відзначити ключовий, а саме: розмноження.

Коли навіть одноразовий контакт із кимось загальносистемним спричиняє у ПриПЄПа оподаткування незалежно від обороту тільки у відсотках, якщо в процесі контакту надавалася саме послуга, а послуга ПДВшнику, що спричиняє перевищення 300 тис. (за послугами платникам ПДВ!), означає і ПДВшність самого відсоткового єдиноподатника, то:

- ці плямуючі надмірні контакти мають оформлятися на окремого суб’єкта підприємницької діяльності на єдиному податку, щоб:

- хоча б не за послугами, які надаються стандартній особі, можна було не платити відсотки, відбуваючись фікссумою,

- а не за послугами, що надаються ПДВшникам, можна було не платити ПДВ.

Заразом таке дроблення дозволить і новому суб’єкту на ЄП це перевищення 300 тис. грн. теж відтягнути (адже 300 тис. залишаються на «первісному» єдиноподатникові й новому до заліку не йдуть).

Аналогічно відтягується і перевищення ПриПЄПського 1 млн. грн., у межах якого можна не платити відсотків.

Та й вписатись у граничні для ПриПЄПа 3 млн., а для ЮРЄПа - 5 млн. теж допоможе розмноження/дроблення.

Корисно дробитися також для дотримання зазначених на початку меж площ, які здаються
ПриПЄПами в оренду.

Більше, щоправда, доведеться заплатити (у сумі) єдиний соціальний внесок, але ця жертва дроблення, як правило, арифметично виправдана.

Ну а держава потім продемонструє, як багато в нас у країні стало єдиноподатників завдяки її турботі про малий бізнес…