UA / RU
Підтримати ZN.ua

ПІЛЬГИ: НЕ ГМК, ТО «УКРЛЕГПРОМ»

Українська асоціація підприємств легкої промисловості «Укрлегпром» пропонує до 2009 року суми ПДВ ...

Українська асоціація підприємств легкої промисловості «Укрлегпром» пропонує до 2009 року суми ПДВ й податку на прибуток, які підприємства цієї галузі перераховують у держбюджет, використовувати на реконструкцію та модернізацію їхнього виробництва.

Така норма міститься в проекті закону «Про умови розвитку вітчизняних підприємств текстильної галузі», схваленому 17 лютого 2004 року на засіданні правління «Укрлегпрому».

Як повідомляє прес-служба УСПП, у законопроекті пропонується також до 2009 року звільнити від сплати ввізного мита й ПДВ сировину, матеріали, оснащення, устаткування й комплектуючі, які підприємства галузі ввозять в Україну для власного виробництва за умови, якщо їх не виготовляють в Україні або ж українські не відповідають технічним характеристикам і міжнародним стандартам.

Законопроект передбачає також звільнення до 2009 року підприємств текстильної галузі від сплати земельного податку.

На думку президента — голови правління «Укрлегпрому» Валентина Ізовіта, протягом останніх років галузь переживає глибоку кризу, подолання якої вимагає проведення зваженої державної політики.

Прес-служба УСПП відзначає, що, порівняно з початком 90-х років, виробництво продукції підприємствами легкої промисловості скоротилося в 5—10 разів, її частка в структурі промислової продукції зменшилася з 10% до 1,1%. З 245 підприємств понад 30% простоюють, виробничі можливості решти використовуються лише частково. Обсяги виробництва тканин упали до 6% від обсягів 1990 року. 2003 року на одного жителя України виготовлено лише 1,5 кв. м тканин, тоді як 1990 року випускалося 24 кв. м. Втрачено понад 300 тис. робочих місць.

При цьому, відзначає УСПП, слід враховувати надзвичайно жорсткі умови внутрішнього ринку в зв’язку з експансією імпортних товарів. Частка товарів вітчизняного виробництва на внутрішньому ринку становить за основними групами товарів від 4% до 47%. Обсяг імпортних тканин, за офіційними статистичними даними, перевищує вітчизняне виробництво втричі. Імпорт тканин у цілому перевищує експорт майже в 10 разів, причому шовкових тканин — у 47 разів, бавовняних — у 26 разів, вовняних — усемеро, лляних — уп’ятеро.