UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк вважає, що економіка України має зростати краще прогнозу і досягне 3,7% – НБУ

Нацбанк пояснює це бюджетними стимулами і зростанням кількості розподіленої генерації

Прогноз економічного зростання на 2024 рік – до 3,7%. Наразі прогноз зростання мав досягти у вимірі реального валового внутрішнього продукту не більше 3%. Про це повідомляється в монетарному прогнозі Національного банку.

Національний банк пояснив прогноз щодо показників зростання економіки

Експерти Національного банку вважають, що економіка України зростатиме і це зростання відбудеться швидшими, ніж прогнозувалось, темпами.

“Це зумовлено кращими, ніж прогнозувалося, результатами І кварталу та очікуваним розширенням бюджетних стимулів, а також розбудовою розподіленої генерації, у тому числі за підтримки програм кредитування. Надалі темпи зростання реального ВВП пришвидшаться до 4–5% у 2025–2026 роках”, – зазначає НБУ.

Нагадаємо, сьогодні Національний банк оголосив про своє рішення зберегти на поточному рівні – 13% – облікову ставку. Очільник НБУ Андрій Пишний пояснив відповідне рішення не лише необхідністю зберегти стійкість валютного ринку, але й не відхилятись від прогнозу по інфляції – 5%. Вплив на інфляційні зміни має суттєве зростання витрат бізнесу на оплату праці та на енергопостачання. Також інфляційний тиск посилиться внаслідок вичерпання ефекту високих врожаїв минулого сезону та наслідків посухи у цьому сезоні.