UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк розповів скільки грошей зараз залишилось на депозитах

Регулятор порахував як змінилась депозитна маса

Зміни депозитної маси банківській системі України спровоковані сезонними коливаннями і на сьогодні, сума депозитів у всіх банках країни складає приблизно 77 млрд грн. Це оперативний показник станом на початок березня. Так прокоментував поточну ситуацію в банківській сфері, пов'язану зі скороченням обсягу грошей на депозитних рахунках член Ради Національного банку України, доктор економічних наук Василь Фурман, якого цитує “Еспресо”. 

Читайте також: Конфіскація активів Росії не вплине на ринок капіталів в Європі – очільник НБУ пояснив чому

На думку експерта, попередні повідомлення від різних спостерігачів ринку про те, що відтік депозитів пов'язаний з імовірним затвердженням закону про мобілізацію не віддзеркалюють реальної ситуації на ринку. Відповідні скорочення депозитних обсягів спостерігається щороку, адже накопичені ресурси власники депозитів частково витрачають у січні, а потім повертається до нових накопичень у лютому-березні.

Крім того, експерт застеріг робити будь-які передчасні висновки у фінансовій сфері спираючись на моніторинг лише одного місяця чи навіть менших проміжків часу. На думку Василя Фурмана робити такі прогнози можна лише спостерігаючи за змінами які є динамічними, але водночас трендовими.

За спостереженнями Нацбанку минулий рік був рекордним з наповнення грошовою масою депозитних рахунків. В гривневому еквіваленті такі рахунки зросли на 20,5%. 

Голова правління Національного банку України Андрій Пишний, коментуючи ситуацію на ринку депозитів повідомив, що у лютому поточного року обсяг гривневих депозитів на банківських рахунках українців практично відновився після падіння у січні, що було викликано традиційними сезонними факторами.