UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наступного року Укрексімбанк має намір подвоїти свої активи і регулятивний капітал

Про це повідомив «ДТ» голова правління Укрексімбанку Віктор Капустін під час церемонії присудження нагороди Quality Recognition Award...

Про це повідомив «ДТ» голова правління Укрексімбанку Віктор Капустін під час церемонії присудження нагороди Quality Recognition Award.

За результатами 2005 року банк JPМоrgan Chase & Co. (Нью-Йорк, США) — одна з провідних світових фінансових компаній з активами 1,3 трлн. дол. США і філіями в більш ніж 50 країнах світу — ушосте поспіль визнав ВАТ «Державний експортно-імпортний банк України» одним із своїх найкращих банків-кореспондентів за якістю розрахунків у доларах США. Укрексімбанк став переможцем на основі статистичного аналізу потоків, здійснених більш ніж шістьма тисячами банками-кореспондентами JPМоrgan Chase по всьому світі.

Отримуючи нагороду, Віктор Капустін зазначив: «Укрексімбанк — хоч і акціонерна, проте державна організація. Тому визнання її якісної роботи на міжнародному рівні — це передусім престиж держави. Нам довіряють, і ми маємо можливість залучати інвестиції, дуже потрібні для розвитку української економіки».

Водночас пан Капустін занепокоєний зволіканням із вирішенням питання щодо призначення Верховною Радою своїх представників у спостережну раду (СР) банку.

«Ідеальне рішення можна шукати нескінченно довго, як і ділити між окремими політичним силами представницькі квоти у СР банку. На мій погляд, це ситуація, коли пошук найкращого — ворог хорошого. Нам дуже хотілося б, щоб процес ухвалення ВР необхідного законопроекту і заповнення його квоти в нашій спостережній раді завершився до кінця листопада.

Держбанк не може повноцінно функціонувати без СР, оскільки є ціла низка питань, яких без неї неможливо вирішити. Ми вже півроку не можемо ухвалити цілу низку життєво важливих рішень. Наприклад заповнити ключові кадрові вакансії, призначивши членів правління.

Незабаром Новий рік, нам необхідно буде затверджувати фінансову звітність і збільшувати капітал. Подібні рішення ми також не в змозі ухвалювати самостійно. Водночас без своєчасного нарощування капіталізації ми не зможемо підтримувати темпи росту активних операцій на рівні, адекватному нинішнім темпам розвитку банківського ринку.

З урахуванням темпів росту, які банк має на цей час, а це практично подвоєння активів щорічно, а також для збереження ринкових позицій нам необхідно зараз щонайменше подвоїти регулятивний капітал. Крім того, Укрексімбанк бере участь у реалізації низки державних програм, таких як кредитування «Укрзалізниці», Енергоринку тощо. Успішна реалізація подібних завдань без адекватного нарощування капіталу неможлива».

Серед джерел поповнення капіталу банку Віктор Капустін назвав власний прибуток банку, що цього року становитиме приблизно 350—400 млн. грн. Друге джерело — кошти бюджету, які Укрексімбанк розраховує отримати в обсязі 500 млн. грн. Інші ресурси залучатимуть у міру необхідності за рахунок субординованого боргу.

Довідка. ВАТ «Державний експортно-імпортний банк України» — універсальна кредитно-фінансова установа зі 100-відсотковим державним капіталом. Укрексімбанк належить до групи найбільших банків України, має відділення у всіх областях і великих індустріальних містах країни.