UA / RU
Підтримати ZN.ua

На початок літа NPL кредитів в Україні залишилось 35% – НБУ

Це рекордний позитивний показник з 2023 року

Частка непрацюючих кредитів у банківському секторі України станом на 1 червня 2024 року становила 35%. За спостереженнями експертів Національного банку NPL-кредитів стало на 0,5 відсоткових пунктів менше показника травня.

Читайте також: Програму “Доступні кредити 5-7-9%” перевірять у Світовому банку та незалежні аудитори – МВФ

На кредитному ринку спостерігаються дві взаємопротилежні тенденції. “Обсяг непрацюючих кредитів за місяць зріс на 993 млн грн, водночас обсяг наданих банками кредитів зріс на 19,5 млрд грн”, – зазначається в коментарі НБУ.

Читайте також: З 1 липня в Україні встановлено межу для отримання даних з Кредитного реєстру НБУ

Стан непрацюючих кредитів до початку повномасштабного вторгнення

До початку повномасштабного вторгнення російських окупаційних військ в Україну частка кредитів NPL в українській фінансовій системі складала 27%. Це показник на 1 березня 2022 року. Відповідний показник є суттєво меншим, ніж базовий 2018 рік. Тоді у банківській системі було зафіксовано 55% NPL-кредитів.

Динаміка кількості непрацюючих кредитів показує постійне зменшення таких фінансових активів. З початку року NPL-кредити для фізичних осіб скоротилися з 23,5% на початку року до 20,38% станом на червень. У корпоративному секторі на початок року обсяг непрацюючих кредитів складав 44,1%, а станом на початок червня – 43,08%.

Як раніше зазначали експерти Національного банку, частка непрацюючих кредитів в українському банківському секторі становила 35,5%. Водночас обсяг непрацюючих кредитів скоротився на початок травня 2024 року на 20,6 млн грн, а обсяг наданих банками кредитів зріс на 17,7 млрд грн.