UA / RU
Підтримати ZN.ua

МВФ НЕ ДАСТЬ «STAND BY» БЕЗ ПОВЕРНЕННЯ ПДВ

Місія Міжнародного валютного фонду не зможе рекомендувати затвердити угоду «випереджаючий stand by»...

Місія Міжнародного валютного фонду не зможе рекомендувати затвердити угоду «випереджаючий stand by», поки Україні не вдасться істотно просунутися в питанні своєчасного відшкодування ПДВ та скорочення боргу за ним, а також скорочення пільг щодо сплати цього податку.

Про це говориться в заяві для преси, оприлюдненій у четвер представництвом МВФ в Україні за підсумками візиту місії Фонду в Київ із 1 до 9 жовтня для завершення обговорення угоди «випереджаючий stand by», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ці кроки мають стати обов’язковим доповненням до вже розпочатої програми структурних реформ і повинні зміцнити основи податкової політики в цілому», — говориться в заяві.

МВФ відзначає той факт, що після значного скорочення простроченої заборгованості за відшкодуванням ПДВ наприкінці червня в серпні вона знову різко зросла, перевищивши показник початку року.

«Відсутність своєчасного відшкодування ПДВ підриває податкову дисципліну й верховенство закону, а вітчизняні й іноземні інвестори втрачають значні кошти. Якщо не буде вжито гідних довіри заходів, спрямованих на недопущення нагромадження нових прострочених заборгованостей, зусилля щодо реструктуризації заборгованості теж не заслуговуватимуть на довіру», — говориться в заяві.

При цьому місія МВФ відзначила збереження в Україні сприятливої макроекономічної ситуації, що характеризується пожвавленим зростанням промислового виробництва, помірною інфляцією та подальшим накопиченням міжнародних резервів. Експерти також вважають, що грошово-кредитна політика загалом була адекватною, проте НБУ необхідно пильно відстежувати зміни попиту на гроші й реагувати на пожвавлення інфляційних процесів.

Місія також обговорювала питання можливого дострокового погашення Україною боргу перед МВФ. «Експерти Фонду вважають позитивним, що уряд і НБУ мають намір обдумано підійти до цього питання, поставивши за мету забезпечення відповідного рівня міжнародних резервів й одночасне проведення зваженої макроекономічної політики», — наголошують експерти.