UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міжнародний рейтинг Moody’s — свідчення надійності й відкритості Індекс-банку

Днями стало відомо, що міжнародне рейтингове агентство Moody’s оголосило про присвоєння АТ «ІНДЕКС-БАНК» рейтингів B2/NP для депозитів в іноземній валюті та E+ за запасом фінансової міцності (FSR)...

Автор: Олександр Артеменко

Днями стало відомо, що міжнародне рейтингове агентство Moody’s оголосило про присвоєння АТ «ІНДЕКС-БАНК» рейтингів B2/NP для депозитів в іноземній валюті та E+ за запасом фінансової міцності (FSR). Обидва рейтинги мають стабільний прогноз. Це дуже важливо для подальшого розвитку банку. ІНДЕКС-БАНК став дев’ятою фінансовою установою в Україні, якій було присвоєно рейтинги агентства Moody’s.

Як відомо, Moody’s Investors Service — провідне міжнародне рейтингове агентство, що займається присвоєнням кредитних рейтингів, дослідженнями й аналізом ризиків. Воно публікує свої оцінки кредитоспроможності юридичних осіб, результати досліджень і кредитні рейтинги емітентів цінних паперів, цінних паперів із фіксованим доходом й інших боргових інструментів. При цьому досягається головна мета — надати якомога повнішу й об’єктивнішу інформацію про емітенти цінних паперів, банки й інші фінансові інститути з тим, аби інвестори могли обгрунтовано оцінювати співвідношення ризику й дохідності в кожному конкретному випадку.

На думку експертів Moody’s, рейтинг B2/NP підтримується банком самостійно, без опертя на акціонерів або державу, що дозволяє позиціонувати цю фінустанову як самостійну, незалежну комерційну структуру. Рейтинг E+, який характеризує запас фінансової міцності, забезпечується розумною стратегією розвитку банку, сконцентрованою на створенні мережі філій, а також досить молодою, але досвідченою й творчо настроєною командою менеджменту, орієнтацією на малий і середній бізнес і роздрібних клієнтів, набором банківських продуктів, що постійно розвивається.

Працюючи на фінансовому ринку України понад одинадцять років, АТ «ІНДЕКС-БАНК» набуло репутації надійної та стабільної фінансової установи, котрій притаманні динамічне зростання й інноваційність. За останні три роки його чисті активи зросли вп’ятеро — до 1161,154 млн. грн. У 7,7 разу, до 916,920 млн. грн., збільшився кредитно-інвестиційний портфель, у 11,7 разу — внески населення. Фінансову звітність ІНДЕКС-БАНКУ за останні п’ять років підтверджено міжнародним аудитом, виконаним фірмою KPMG.

На сьогодні регіональна мережа ІНДЕКС-БАНКУ складається з 16 філій і 123 відділень у 16 областях України, у перспективі — створення структурних підрозділів у всіх регіонах країни.

…Усе розпочиналося 1993 року, коли в Львові було створено невеликий банк «Золотий Лев». Через три роки він змінив назву, а в лютому 2000-го його головний офіс перемістився до Києва. Переїхавши в столицю, правління АТ «ІНДЕКС-БАНК» прийняло нову стратегію розвитку банку та його регіональної мережі. Її втілення в життя дозволило значно наростити основні балансові показники.

ІНДЕКС-БАНК є членом міжнародних платіжних систем Visa International і Master Card International, російської платіжної системи «Золота Корона». Від 2001 року він має право надавати послуги з виплати пенсій і грошових допомог.

Банк проводить інноваційну політику, регулярно пропонуючи клієнтам нові й модифіковані продукти. Так, із квітня 2000 року він одним із перших розпочав реалізацію проекту «Автомобілі в кредит». Особливу популярність у населення здобула також програма споживчого кредитування. ІНДЕКС-БАНК — один із небагатьох, котрі надають в Україні послуги факторингу. А запропонована юридичним особам Депозитна ЛІНІЯ™ — узагалі унікальна послуга на вітчизняному фінансовому ринку.

— Висновки, зроблені фахівцями Moody’s, допоможуть менеджерам чіткіше накреслити найважливіші напрями модернізації банку, — вважає голова правління АТ «ІНДЕКС-БАНК» Валентин Мужчук. — Отримано авторитетне свідчення виходу нашої команди на якісно новий рівень діяльності, визнано її досягнення. Об’єктивний висновок західних експертів стане підгрунтям для успішного розвитку на тривалу перспективу.