UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міжнародні резерви України виросли до рекордного за одинадцять років рівня

Це сприяє стабілізації гривні.

Міжнародні резерви України станом на 1 квітня становили 31 878,2  млн дол. США, що є рекордним за останні 11 років. Як зазначили в Національному банку України, у березні резерви зросли відразу на 10% завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі менших обсягів чистого продажу валюти та помірних боргових виплат країни в іноземній валюті.

Загалом на динаміку росту міжнародних резервів у березні впливали кілька факторів. По-перше це надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу. Зокрема на валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло 5 105,4 млн дол. США.

З цієї суми: 

Також Україна виплатила за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті 486,8  млн дол. США різним іноземним кредиторам, та додатково сплатила Міжнародному валютному фонду 638,6 млн дол. США.

По-друге, у березні 2023 року НБУ продав на валютному ринку 1 674,1 млн дол. США та викупив до резервів – 5,2 млн дол. США. Таким чином чистий продаж валюти НБУ минулого місяця знизився порівняно з лютим на 783,1 млн дол. США. Зниження продажу валюти НБУ спостерігається уже третій місяць поспіль.

По-третє, відбулась переоцінка фінансових інструментів унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют.

Читайте також: МВФ дав прогноз щодо економіки України до 2027 року: зарплати, ціни, курс гривні

В НБУ зазначають, що поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,2 місяця майбутнього імпорту.

За прогнозом фінансових експертів, курс долара в Україні у квітні може впасти з 38,3 до 36,93 грн/дол. Основною передумовою є стабільна ситуація на фронті та фінансова підтримка від західних партнерів.