UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінфін: На виплати військовим йде третина бюджету України

На грошове утримання військовослужбовців спрямовано 518,8 мільярда гривень.

Міністерство фінансів з посиланням на дані Державної казначейської служби заявило, що виплати військовим становили третину від загального бюджету і стали найбільшою статтею видатків. Про це йдеться на офіційному сайті відомства.

Усього за січень-липень цього року видатки загального фонду державного бюджету становили 1,64 трильйона гривень, з яких у липні – 231,8 мільярда. 

У Мінфіні зазначили, що найбільшою статтею видатків (40,8% від загального обсягу) була оплату праці з нарахуваннями – на неї витратили 669,9 мільярда. Причому на грошове утримання військовослужбовців спрямовано 518,8 мільярда гривень. У липні всього на оплату праці спрямували 100,5 мільярда, з яких для військових – 76,9 мільярда.

Читайте також: Міністр фінансів Німеччини: Країни G7 мають тиснути на треті держави, які допомагають Росії

Другою найбільшою статтею, повідомили у відомстві, є оплата використання товарів і послуг (24,8% від загального обсягу видатків) – на неї спрямували 406,3 мільярда, зокрема 65,3 мільярда гривень у липні.

У міністерстві фінансів наголосили, що більше половини цієї суми також йде на Збройні Сили: 276,9 мільярда гривень витратили на придбання військової техніки, озброєння, боєприпасів, засобів індивідуального захисту, пального, харчування тощо. Ще 78,6 мільярда перераховано Національною службою здоров’я на програму державних гарантій медичного обслуговування населення.

Третьою за обсягом статтею було соціальне забезпечення (пенсії, стипендії тощо) – 304,6 мільярда. З них 159 мільярда гривень спрямували на трансферт Пенсійному фонду для забезпечення виплати пенсій, 105,5 мільярда гривень  – для виплати Міністерством соціальної політики на соціальний захист та підтримку населення.

Читайте також: Мінфін порахував кількість чиновників в Україні: в яких держорганах найбільше людей

Також серед найбільших статей –  трансферти місцевим бюджетам (5,6% всіх видатків, або 92,3 мільярда) та обслуговування державного боргу (7,8% видатків, або  128,1 мільярда).

Нагадаємо, Міністерство фінансів України повідомляло, що основними джерелами фінансування державного бюджету України у 2023 році є військові облігації, кредити від міжнародних фінансових організацій, а також двосторонні кредити та гранти.