UA / RU
Підтримати ZN.ua

Київська поліція арештувала активи «Сбєрбанку» за справою, яка підслідна СБУ

Таким чином 9 млрд грн не повернули державі, хоча юридичних підстав для цього так і не було.

Саме київська Національна поліція та прокуратура Подільського району міста Києва вимагали арешту облігацій внутрішньої державної позики на 9 млрд гривень «Сбєрбанку Росії» в  Україні, який перейшов у власність держави, що заблокувало отримання над ними контролю НБУ, пише у своїй статті «ICU і банк «Авангард» «привласнили» й пустили в оборот гроші померлого «Сбєрбанку Росії» Юлія Самаєва.

«Згідно із законом, 9 млрд грн, вкладені «Сбєрбанком» в ОВДП, мали би повернутися державі на спецрахунок у НБУ. Але щось пішло не так. … вони опинилися не на спецрахунку, а під арештом. Тобто всі активи «Сбєру» до держави пішли, а ОВДП — ні. Оскільки саме ICU обслуговувала фінансові операції «Сбєрбанку», то завдяки арешту ОВДП залишилися на рахунках в ICU», - зазначає авторка.

Арешт ОВДП передбачає заборону розпорядження та користування цінними паперами. Йдеться про тимчасове обмеження з метою забезпечення можливої конфіскації. Згідно з даними справи мотивом арешту було «існування ризику у прийнятті рішень керівництвом (банку) на шкоду державній безпеці України».

При цьому в банк ще 25 лютого зайшов Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, розпочавши його ліквідацію і фактично взявши у свої руки всі операційні процеси в банку. Однак цього ні слідчий суддя, ні банк вирішили не враховувати, хоча згідно із законодавством з дня процедури ліквідації банку припиняються всі повноваження його органів управління, а керівники банку звільняються з роботи.

«За якою схибленою логікою арештовані цінні папери на рахунках приватної компанії перебувають у більшій безпеці, ніж на рахунку у Національному банку України?», - ставить риторичне питання Самаєва.

Читайте також: Санкції проти РФ: банки Казахстану, Вірменії та Гонконгу почали блокувати платежі російських компаній

Вона зазначає, що у справі, за якою арештували ОВДП «Сбєрбанку», мова йде про привласнення та розтрату майна шляхом зловживання службовим становищем та про фінансування дій, вчинених з метою повалення конституційного ладу або захоплення державної влади в Україні, але тоді справа мала б бути підслідна НАБУ або СБУ, але не Нацполіції.

Арешт виключно ОВДП, а не всіх активів банку, пробував оскаржити у Київському апеляційному суді і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, але програв спір.

«Ухвала суду від 27 грудня 2022 року, остаточна і без права на касаційне оскарження, зацементувала прокурорський арешт на ОВДП, допоки триває слідство», - констатувала Самаєва.

Тим часом отримані ICU доходи від вкладених коштів ОВДП осідають у вигляді премії в кишенях засновників ICU.