UA / RU
Підтримати ZN.ua

Із прийняттям Податкового кодексу податкова система виконуватиме не тільки фіскальну, а й стимулюючу функцію

Таку думку заступника міністра фінансів України Тетяни Єфименко процитувала на сайті Мінфіну прес-служба відомства...

Таку думку заступника міністра фінансів України Тетяни Єфименко процитувала на сайті Мінфіну прес-служба відомства.

За її словами, під час роботи над проектом Податкового кодексу робоча група з його підготовки взяла за основу законопроекту чинні податкові норми, вдосконалила й систематизувала їх, узявши за зразок системи оподаткування європейських країн.

Пані Єфименко зазначила, що робота над законопроектом починалася не з чистого аркуша. У ВР України є прийнятий ще кілька років тому в другому читанні Податковий кодекс. Тоді концепцію реформування податкової системи не було схвалено суспільством, і її вади були враховані розробниками ниніш­ньої версії законопроекту. Як повідомила заступник міністра фінансів, із прийняттям кодексу податкова система України виконуватиме не тільки фіскальну, а й стимулюючу функцію. Йдеться насамперед про механізми стимулювання інноваційних процесів в економіці та про впровадження ефективнішої системи соціального захисту громадян.

Саме такий концептуальний підхід до реформування, разом із зменшенням ставок податків, зробить податкове поле в Україні найбільш ліберальним серед країн Європи, резюмувала Тетяна Єфименко.

Також вона повідомила, що проектом ПК передбачається поступове, протягом трьох років, зменшення ставки податку на додану вартість з 20 до 17% і зниження ставки податку на прибуток для підприємств, які вкладатимуть зароблені кошти у відновлення власного виробництва.

Водночас, як зазначила пані Єфименко, зменшення податків має супроводжуватися справедливим розширенням податкової бази за рахунок тіньовиків, тих, хто ухиляється від сплати податків. Адже дуже важливо, щоб надходження до держбюджету були на рівні, потрібному для забезпечення всіх соціальних витрат.

— Нині ми проводимо широке обговорення проекту Податкового кодексу в суспільстві, аби максимально врахувати всі зауваження до законопроекту й побажання громадян, представників бізнесу, народних депутатів і науковців. Сподіваємося, що громадськість підтримає нас, і Податковий кодекс буде прийнято в терміни, які дадуть можливість уряду сформувати держбюджет-2008 уже на новій податковій базі, — зазначила заступник міністра фінансів.