UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт: Витрачати додаткові доходи бюджету на збільшення соцвиплат безглуздо і шкідливо

Сьогодні за рахунок підвищеної інфляції бюджет отримує десятки мільярдів додаткових доходів, вит...

Сьогодні за рахунок підвищеної інфляції бюджет отримує десятки мільярдів додаткових доходів, витрачати які на чергові збільшення соціальних виплат безглуздо і шкідливо, вважає директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєць.

Експерт пояснив, що це лише провокує нову інфляцію. «Ці кошти — гроші платників податків — правильніше витрачати на інвестиції в інфраструктуру, енергетику, інноваційні проекти, освіту, охорону здоров’я тощо», — підкреслив він.

Геєць також відзначив, що в цьому випадку держава зобов’язана подбати про посилення інституцій, орієнтованих на довгострокові інвестиційні вкладення в економіку.

«Якщо вже в нинішньому Кабміні є непопулярною ідея прямих капіталовкладень, тобто безпосереднього фінансування інвестиційних проектів, то робити це можна опосередковано, збільшуючи банківський капітал, який працюватиме і зароблятиме гроші як суб’єкт ринку. Гадаю, сьогодні держбанкам цілком під силу організувати якісну експертизу таких проектів», — переконаний Валерій Геєць.

Докладніше читайте у статті Юрія Сколотяного «Навіщо вам банки, панове?» у свіжому номері «ДТ».