UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт: Успішним приватним банкам треба створювати консорціуми з порятунку «потопаючих» побратимів

Успішні приватні банки повинні були б створити консорціуми з порятунку «потопаючих» банківських установ, переконаний учений, банкір і дипломат, доктор економічних наук Олександр Шаров.

Успішні приватні банки повинні були б створити консорціуми з порятунку «потопаючих» банківських установ, переконаний учений, банкір і дипломат, доктор економічних наук Олександр Шаров.

«Це, до речі, нормальна практика, прийнята у світі. Тут мала виявитися корпоративна солідарність із «захисту честі мундира», — відзначив експерт в інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

Водночас, якщо йдеться про порятунок депозитів громадян, то націоналізація банків, рекапіталізація яких здійснюється за рахунок бюджетних коштів, є, за його словами, найбільш дієвим методом з боку уряду.

«Оскільки коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб може не вистачити навіть на один-два банки, що «лопнули». Звичайно, уряд розуміє, що повторення «ощадбанківської епопеї» йому не пережити. Особливо перед виборами», — зазначив Шаров.

Водночас, експерт відзначив, що якщо розглядати націоналізацію банків у рамках питання про розвиток національної банківської системи, то відразу виникне ряд гострих питань.

«Якби директором (банку) був я, то в мене було б більше запитань до банківського співтовариства. І не тільки з приводу наповнення Фонду гарантування вкладів. Що думає воно з приводу фактичного краху системи? Як варто розцінювати прохання про націоналізацію — як визнання особистої неспроможності чи принципової неефективності приватного банківського сектору?» — зазначив він.

При цьому Олександр Шаров не виключив, що слід подумати про загальну націоналізацію банків. У крайньому випадку, залишити в приватній власності ті з них, котрі спроможні переконливо довести свою стійкість і надати відповідні гарантії.

Докладніше читайте в інтерв’ю Юрія Сколотяного з Олександром Шаровим у свіжому номері «ДТ».