UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт: Держінтервенції потрібно направляти у розвиток інновацій, а не «падаючі» галузі економіки

Найбільш правильним спрямуванням державної інтервенції в умовах кризи була б не підтримка «падаючих», перважно явно «перегрітих» або застарілих галузей, а сприяння пошуку нових...

Найбільш правильним спрямуванням державної інтервенції в умовах кризи була б не підтримка «падаючих», перважно явно «перегрітих» або застарілих галузей, а сприяння пошуку нових. Таку думку в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» висловив учений, банкір і дипломат, доктор економічних наук Олександр Шаров.

На його думку, необхідно скоротити зайнятість у «перегрітих» галузях і стимулювати ділову активність на альтернативних напрямах. При цьому таке скорочення повинне бути поступовим, із відповідними допомогами і перекваліфікацією і/або географічним переміщенням робочої сили.

«Це складний маневр, який потребує попередньої підготовки, часу і грошей. На жаль, багатьом здається, що легше та ефективніше підтримати бюджетними коштами «падаючі» галузі і підприємства. Тобто, по суті, піти на повторний штурм нескореної висоти з тими самими двигуном і водієм. Не впевнений, що це найкраще рішення», — підкреслив він.

Шаров переконаний, що необхідно активізувати пошук інновацій. Так, за його словами, в Європейському союзі цей рік вже проголошений «Роком інновацій», і вся увага зараз зосереджена на пошуку і підтримці технічних і організаційних нововведень.

«І займаються цим аж ніяк не лише промислові гіганти. Справжнім «живильним бульйоном» інноваційного процесу є малі та середні підприємства. Хочу особливо підкреслити — «підприємства», які виробляють свою продукцію, а не просто «компанії», котрі перепродують чуже», — пояснив експерт.

Докладніше читайте в інтерв’ю Юрія Сколотяного з Олександром Шаровим у свіжому номері «ДТ».