UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт: Без розвитку фондового ринку немає сенсу говорити про інвестиції в металургію і енергетику

Фондовому ринку України в найближчі п'ять років необхідно перейти від статусу прикордонного ринк...

Фондовому ринку України в найближчі п'ять років необхідно перейти від статусу прикордонного ринку, який характеризується маленькими розмірами і низькою ліквідністю, до статусу ринку що розвивається, інакше операції з цінними паперами перейдуть на інші майданчики, а українські підприємства залишаться без істотних іноземних інвестицій. Про це в статті для «Дзеркала тижня» заявив власник групи компаній «ТЕКТ» Вадим Гриб.

«За рівнем розвитку ринку ми перебуваємо в рейтингу поруч із такою країною, як Нігерія. І це після майже 20 років розмов про необхідність прискорення розвитку фондового ринку! Якщо й далі рухатися таким чином, то через десяток років не буде про що говорити, конкуренти ринок просто задушать», — переконаний експерт.

За словами Гриба, якщо держава не зможе створити зручні правила гри для роботи з капіталом, то він працюватиме на інших майданчиках — у Варшаві, Відні або Москві. «Тобто там, де ці умови є. Отже ми або створимо їх, або станемо постачальниками акцій для чужих майданчиків», — відзначив він.

Гриб підкреслив, що у всіх розвинених країнах фондовий ринок є оптимальним способом залучення коштів.

«Треба розуміти, що через неефективність ринку інвестицій не отримують цілком конкретні підприємства. А без цього розмови про модернізацію металургії чи енергетики так розмовами й залишаться», — пояснив він.

Гриб підкреслив, що необхідно створити розвинену розрахунково-депозитарну систему обліку прав власності на цінні папери. Крім того, потрібно добитися збільшення об'єму біржових торгів мінімум у сто разів в порівнянні з наявним рівнем. При цьому не менше 70% об'єму торгів українськими акціям повинно залишатися усередині країни, переконаний експерт.

«Поки ситуація зберігається, з нами працюватимуть тільки спекулянти, які розраховують на отримання швидкого прибутку. Тим часом рейтинг окремого підприємства не буває вищим від рейтингу країни, тобто навіть найбільш передове підприємство не зможе отримати дешевих ресурсів», — підкреслив він.

Докладніше читайте в статті Вадима Гриба «В Україні не бракує «пожежників» і замало «стратегів» в свіжому номері «ДТ».