UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄБРР виділив Укрексімбанку 50 млн. дол. для підтримки української зовнішньої торгівлі

У рамках Програми сприяння розвитку торгівлі (ПСРТ) Європейський банк реконструкції та розвитку виділив українському держбанку 50 млн...

У рамках Програми сприяння розвитку торгівлі (ПСРТ) Європейський банк реконструкції та розвитку виділив українському держбанку 50 млн. дол. Про це було оголошено 28 травня ц.р. під час нагородження представниками ЄБРР Укрексімбанку як «Найактивнішого банку у сфері факторингу в Україні».

У 2010 році в рамках ПСРТ Укрексімбанк і ЄБРР уже здійснили дев’ять трансакцій з торговельного фінансування майже на 50 млн. дол. Одна з них стала найбільшою в історії ПСРТ — були надані гарантії на підтримку експорту будівельних послуг з України в Туркменистан на 43,6 млн. дол.

Поточного року співробітництво двох установ і далі розширюватиметься. Як зазначив у коментарях для «ДТ» старший банкір ЄБРР Олександр Павлов, «якщо в Укрексімбанку буде необхідність і можливість, то ми обов’язково зробимо ще щось». «Це, швидше за все, буде продукт, спрямований на кредитування реальної економіки», — наголосив О.Павлов.

За словами голови правління Укрексімбанку Миколи Удовиченка, можливість розширення співробітництва очолюваної ним фінустанови, як і інших вітчизняних банків, з міжнародними фінансовими інститутами залежатиме від можливості економіки якісно «переварювати» позикові кошти і від стану банків.

«Банки — фінансовий стимулятор, і вони не можуть набагато випереджати в розвитку економіку в цілому. Банківська система тільки потихеньку «чистить пір’ячко» після кризи, структурні проблеми відтоді залишилися. Проте Укрексімбанк, який накопичив достатній досвід фінансування експорту і проектів з підвищення енергоефективності, цього року, без сумніву, робитиме основний акцент саме на цих напрямах», — резюмував голова держбанку.