UA / RU
Підтримати ZN.ua

50% українського бізнесу кредитується грошима джерел, альтернативних банківським – НБУ

Великий український бізнес уникає кредитування, розраховуючи на власні ліквідні активи

Бізнес кредитується грошима джерел, альтернативних банківським. “Багато компаній не користуються банківськими позиками, хоча й мають високу операційну рентабельність, тож є бажаними клієнтами для банків. Половина з них фінансується з альтернативних джерел,” – зазначає Національний банк України у звіті про фінансову стабільність за червень 2024 року.

Джерелами фінансування бізнес-операцій та інвестування у розвиток компаній, на думку експертів НБУ, слугують зовнішні запозичення і, зокрема, внутрішньогрупові позики.

Великий бізнес ігнорує банківські кредити – намагається використовувати власний капітал

За спостереженнями спеціалістів НБУ, компанії з високими доходами та прибутками намагаються використовувати для фінансування проєктів та підтримки бізнесу власну ліквідність, зокрема для підтримки оборотного капіталу та інвестування без залучення позик.

Які галузі працюють в економіці без кредитів як в Україні, так і за межами українського грошово-кредитного ринку

Серед галузей, де більшість бізнесів працює без запозичень на макрорівні та на рівні міжнародних чи закордонних грошово-кредитних установ, найбільший відсоток складають:

Найменше кредитуються в цілому – за кордоном та в Україні – бізнеси, пов'язані з роздрібною торгівлею. Цей показник складає до 6% бізнесів.

Раніше НБУ звітував, що українська банківська система нарощує корпоративне кредитування. Чистий гривневий кредитний портфель бізнесу зріс на 2,9% за квартал та на 7,2% в річному вимірі. Річні темпи зростання обсягу гривневих позик МСП прискорилися до 15,9%.