UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗМІ: ЄС хоче зняти санкції з матері Прігожина та російського експілота Формули-1

За це виступає Угорщина.

Цього тижня посли ЄС хочуть виключити Нікіту Мазепіна та Віолетту Прігожину, матір покійного ватажка "вагнерівців" Євгенія, зі санкційного списку. Як повідомляє "Радіо Свобода" за посиланням на слова кількох дипломатів, юридична служба Євросоюзу вважає справи проти цих росіян "слабкими".

Зазначається, що Угорщина знову вимагає виключення низки осіб зі санкційного списку до того, аби схвалити продовження обмежень. Дехто, включаючи Естонію, Латвію, Литву та Польщу, кажуть, що ЄС повинен перейти від шестимісячного продовження санкцій до щорічного, але Будапешт виступає проти цього.

Читайте також: США ввели санкції проти Сімоньян та інших пропагандистів

Санкції ЄС продовжуються кожні шість місяців одностайним консенсусом 27 держав-членів. Найближчий дедлайн назначений на 15 вересня. Потім санкції проти росіян погоджуватимуть у березні 2025 року.

"Радіо Свобода" пише, що Мазепін є колишнім пілотом Формули-1 і сином російського олігарха Дмітрія Мазепіна. На початку цього року він виграв справу в суді ЄС щодо зняття санкцій проти нього. Також минулого року суд виграла матір Пригожина Віолетта.

Раніше кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, що у разі перемоги на виборах у листопаді обмежить використання санкцій проти інших країн, зокрема Росії. Він аргументував рішення тим, що обмеження "руйнують долар" і негативно впливають на його статус як світової валюти.