UA / RU
Підтримати ZN.ua

Жозеп Боррель засудив участь Угорщини у групі "Друзі миру", вважаючи, що це послаблює європейську єдність

Угорщина вважає, що Європа нездатна покласти край війні, але чомусь бачить мир у капітуляції України

Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель вважає дії Угорщини щодо участі у платформі "Друзі миру", започаткованої Китаєм та Бразилією досить насторожуючими. 

Дії Угорщини Боррель прокоментував у Нью-Йорку під час розмови в Раді з міжнародних відносин , повідомляє Голос Америки українською.

Читайте також: Боррель: Найшвидший спосіб завершити війну – це виведення військ РФ, а не капітуляція України

Відповідаючи на запитання, чи продовжить ЄС підтримувати Україну, якщо США припинять надавати допомогу, Боррель сказав, що вважає, що сильна політична прихильність щодо підтримки України в Європі залишиться, але зазначив, що починає бачити деякі ознаки послаблення європейській єдності.

"Є певні країни-члени, не так багато, можливо, лише одна, звичайно не наймогутніша, які починають думати категоріями капітуляції, говорячи про мир. Звісно, ніхто не вживає слова "капітуляція", але їхні підходи цілком еквівалентні. І я вперше бачу, що держава-член ЄС бере участь сьогодні в зустрічі, скликаній Китаєм і Бразилією, аби обговорити мир за іншим підходом, ніж план Зеленського", – сказав Боррель.

Він додав, що це "унікальний випадок", і висловив упевненість, що такі настрої "не призведуть до пандемії серед держав-членів".

Як повідомлялося, Китай і Бразилія продовжили просувати "план припинення війни в Україні" серед країн, що розвиваються, попри те, що президент України Володимир Зеленський відхилив цю ініціативу як таку, що відповідає інтересам Москви.

Серед них була й Угорщина, яку представляв Сіярто.

"Усьому світу набридла нездатність європейців і трансатлантичної спільноти покласти край цій війні в Європі," – цитує видання слова міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто.

За його словами, серед країн, які приєдналися до цієї ініціативи, є зокрема Туреччина, Казахстан, Саудівська Аравія, Мексика, Замбія та Кенія. Запросили також Швейцарію та Францію.

За підсумками зустрічі міністр закордонних справ Китаю Ї заявив журналістам, що "Росія та Україна – сусіди, яких не можна відділити одне від одного, і дружба – єдиний реалістичний варіант".

Читайте також: Я не бачу покращення відносин з путінською Росією в найближчому майбутньому – Боррель

Раніше президент Володимир Зеленський поставив під сумнів справжні наміри Бразилії та Китаю, коли ці дві країни проголошують формулу миру.

"Коли китайсько-бразильський дует переростає у хор голосів – із кимось в Європі, кимось в Африці – і вони пропонують щось альтернативне справедливому миру, то постає питання: яким є їхній справжній інтерес?" – заявив Зеленський, звертаючись до світових лідерів, які зібрались в Нью-Йорку на засідання Генеральної Асамблеї ООН в середу.