UA / RU
Підтримати ZN.ua

Жорстокі заворушення та сотні затриманих: у Франції тривають протести через вбивство поліцією підлітка

Жорстокі заворушення тривали цього четверга ввечері в Марселі, де кілька сотень людей помножили зловживання в самому центрі міста, а також у Старому порту. Le Figaro дізнався з джерела в поліції: у місті діють від 350 до 400 осіб, мета яких є підпали та грабежі, поліція, очікувано, засуджує "повстанську" атмосферу. Ситуація і далі напружена наприкінці вечора, з пожежами біля префектури, мінометними феєрверками та «мобільними бандами» на вулицях.

Наразі відомою що понад 6000 людей взяли участь у так званому Білому марші, організованому в Нантері на честь підлітка, убитого у вівторок поліцейським. У кінці ходи спалахнуло насильство, яке триває в кількох містах.

Читайте також: У Франції поліція застрелила водія-підлітка: в країні почалися протести

Як пише Le Monde, центр Парижа ввечері став ареною кількох актів вандалізму. Зокрема, було пограбовано магазин Nike на Forum des Halles у 1-му окрузі , а також магазин Zara на вулиці Ріволі, поблизу площі Шатле. Деякі сміттєві баки також палали, незважаючи на масову присутність правоохоронців, в яких жбурляли каміння і не лише. Поліція відповіла сльозогінним газом, але ситуація не призвела до прямих зіткнень. За кілька метрів, у цьому дуже жвавому районі, всіяному нічними барами, туристи та парижани продовжували попивати свої напої.

Читайте також: Праві сили Європи палять Коран: до чого тут конфлікт Туреччини та Швеції щодо вступу в НАТО

За словами оточення міністра внутрішніх справ Жеральда Дарманіна, незабаром після першої години ночі поліція здійснила щонайменше 255 арештів на національному рівні.

Читайте також: Переможниця Каннського кінофестивалю критикує реакцію влади Франції на протести

Як передає France 24, мати вбитого підлітка Нахеля хоче притягнути до відповідальності "людину", "а не всю поліцію":

«Я не звинувачую поліцію, я звинувачую людину: ту, яка позбавила життя мого сина», — заявила Мунія М., мати Нахеля, убитого поліцейським у Нантері, в інтерв’ю, яке транслювалося в четвер увечері на France 5. «У мене є друзі-поліцейські, вони цілим серцем зі мною (...). Вони не згодні з тим, що зробив (їхній колега)», — сказала вона у програмі «C à vous» у той час як насильство спалахнуло по містах всієї Франції після смерті її єдиного сина.